Zaokret u širenju

Još dva ljekara u Kini preminula od koronavirusa

  • 24.02.2020. 08:06

Još dva ljekara u Kini, starosti 42 i 55 godina, preminula su od koronavirusa.

Oni su se virusom zarazili dok su liječili pacijente u bolnicama u provincijama Hubei i Hainan, prenosi CNN.

Do sada je od virusa korona u Kini preminulo najmanje deset ljekara i zdravstvenih radnika.

Opasan virus je do sada odnio više od 2.600 života, dok je zaraženo gotovo 80.000 ljudi. Tokom vikenda od opasnog virusa u Italiji su preminule tri osobe, a zaraženo je oko 130 osoba.

Sinoć je na granici između Italije i Austrije, na Breneru, zaustavljen voz zato što su se u njemu nalazile dvije osobe za koje se sumnja da su inficirana virusom korona, piše Telegraf.

Sve više je zaraženih koronavirusom izvan Kine potvrđuje zabrinutost Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zbog opasnosti širenja epidemije, ocijenili su u nedjelju stručnjaci, pozivajući na pojačan oprez.

- Epidemija Covida-19 doživjela je zaokret u zadnjih 48 sati. WHO i njegove zemlje članice moraju sada razmisliti o tome da sa strategije suzbijanja pređu na strategiju smanjivanja štete, to jest ograničavanja negativnih posljedica daljnjeg prenošenja virusa - kazao je profesor Devi Sridar, vođa programa Upravljanje u zdravstvu na medicinskom fakultetu u Edinburgu, u Velikoj Britaniji.

Naime, problem je porast broja zaraženih van središta epidemije u Kini "koji nisu jasno epidemiološki povezani, nisu bili na putu ni u dodiru s osobama kojima je dijagnostifikovana bolest". 

Tako su se zadnjih dana pojavila i razvila žarišta u Južnoj Koreji, Iranu i Italiji, gdje je u nekoliko dana zabilježeno gotovo 150 slučajeva, a 11 gradova je u svojevrsnoj izolaciji.

Slučajevi prijavljeni u Libanonu i Kanadi dolaze najvjerovatnije iz Irana.

Što se tiče autohtonog žarišta u Italiji, naučnicima je teško utvrditi tok zaraze "prvog pacijenta" s kojeg se virus proširio.

- Ono što se događa u Italiji i u Južnoj Koreji moglo se dogoditi bilo gdje u svijetu - upozoravaju iz Edinburga. 

(Telegraf/Avaz)

Тагови: