Porast antisemitizma

Jevreji razmišljaju da emigriraju iz Evrope

  • 10.12.2018. 16:26

Približno svaki treći Jerejin u Evropi razmatrao je da emigrira u proteklih pet godina jer se više ne osjeća bezbjedno zbog porasta antisemitizma, navodi se u istraživanju EU.

Istraživanje u 12 zemalja, u kojima živi 96 odsto evropskih Jevreja, ukazalo je na rast broja krivičnih djela počinjenih iz mržnje, za šta jevrejske zajednice dijelom krive antisemitske komentare političara, čime se stvara atmosfera imuniteta. 

Osjećaj nesigurnosti posebno je akutan među Jevrejima u Francuskoj, Poljskoj, Belgiji i Njemačkoj, navodi se u istraživanju Agencije EU za fundamentalna prava (FRA). 

Suočavajući se sa neprijateljstvom na internetu i na radnom mjestu, ili u vidu grafita na zidovima u blizini sinagoga, devet od deset Jevreja u zemljama koje su njihov dom posljednjih vijekova osjećaju da je povećan antisemitizam u posljednjih pet godina. 

"Ova šokantna statistika šalje jasnu poruku. Više od jedne trećine ispitanika reklo je da razmatra da emigrira jer se više ne osjećaju bezbjedno kao Jevreji", rekao je direktor FRA Majkl Oflaerti. 

Zvaničnici EU, koji su predstavili danas ovaj izvještaj u Briselu, pozvali su vlade da učine više u borbi protiv ovog oblika mržnje, uključujući istorijska podsjećanja na Holokaust, kada su nacisti ubili najmanje šest miliona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata. 

"Potrebne su nam konkretne mjere u zemljama članicama kako bi se vidjela realna promjena za Jevreje na terenu", rekao je zamjenik šefa Evropske komisije Frans Timerman novinarima, dodajući da nema Evrope ako se Jevreji u njoj ne osjećaju bezbjedno. 

Prema ovom istraživanju, 85 odsto ispitanika reklo je da vidi antisemitizam kao najveći socijalni i politički problem, dok je jedna trećina rekla da izbjegava skupove, odnosno ne posjećuje jevrejske lokacije. 

Međutim, 79 odsto od onih koji su iskusili neku oblik maltretiranja nisu prijavili incident policiji. 

Evropski jevrejski kongres (ECJ) saopštio je da ovi rezultati pokazuju da su Jevreji izgubili povjerenje u svoje vlade da će im pružiti i osigurati bezbjednost, što dovodi do toga da su Jevreji rastrzani između emigriranja ili prekida veza sa jevrejskom zajednicom. 

Portparol vlade u Njemačkoj rekla je da su rezultati studije šokantni, te da će vlasti preduzeti mjere po tom pitanju. 

Тагови:
  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)