Završeni pregovori o Karabahu

Jermenija i Azerbejdžan postigli sporazum o prekidu vatre

07:50, 10.10.2020.
Baku i Jerevan usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon pregovora u Moskvi.

Usvojena je zajednička izjava u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu, izjavio je Lavrov nakon pregovora u Moskvi.

- Azerbejdžan i Jermenija, uz posredovanje kopredsjedavajućih Minske grupe OEBS-a, na osnovu osnovnih principa riješavanja, započinju suštinske pregovore s ciljem postizanja što skorijeg mirnog rješenja - rekao je Lavrov pozivajući se na zajedničku izjavu strana. 

Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni, dodao je Lavrov.

- Strane potvrđuju nepromjenljivost formata pregovaračkog procesa - rekao je šef ruske diplomatije, pozivajući se na zajedničko saopštenje ministara vanjskih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije.

Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmjenu zarobljenika i tijela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu - ističe se u zajedničkoj izjavi. 

Podsjećamo, ministri spoljnih poslova sastali su se juče u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Pregovori su se održavali iza zatvorenih vrata. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset sati i bili su najduži u posljednjih 20 godina.