Sukob mišljenja

Jedni doktori tvrde da je korona oslabila, a drugi to negiraju

  • 02.06.2020. 11:56

Dva italijanska doktora – Alberto Zangrilo, koji se nalazi na čelu bolnice “San Rafaelo” u Milanu, i Mateo Baseti, rukovodilac Klinike za infektivne bolesti “San Martino” u Đenovi, tvrde da korona mutira i da se pretvorila u sopstvenu sjenku, odnosno da je mnogo manje opasna, nego početkom pandemije.

Profesor Zangrilo u intervjuu za televiziju RAI ističe da “virus korona u Italiji klinički više ne postoji”. On to objašnjava činjenicom da su brisevi koji su uzeti od pacijenata posljednjih deset dana pokazali da je jačina virusa “beskonačno mala” u odnosu na snagu od prije mjesec dana.

Zangrilov kolega iz Đenove Mateo Baseti navodi za agenciju ANSA da “snaga virusa više nije kao prije dva mjeseca”.

Istovremeno, Gideon Mejerovic-Kac sa Univerziteta Vulongong u Australiji sumnja u ideju o nestanku virusa, jer u Italiji ljudi i dalje umiru od njega. Sa njim se slaže i Amerikanka Anđela Rasmusen sa Kolumbijskog univerziteta. Ona je napisala na društvenim mrežama da ne vidi dokaze da virus slabi.

Prema njenom mišljenju, čak i da je korona postala manje zarazna, to ne znači da će je inficirani lakše preboljeti.

Doktor Oskar Maklin, sa Univerziteta Glazgov, podržao je skeptične kolege. On smatra da Covid-19 ne mutira superaktivno i čak ako ga neke mutacije mogu oslabiti – to nije dovoljno da se promijeni priroda virusa na nivou jedne države, a posebno cijelog svijeta.

Ipak, da mutacija može radikalno da oslabi virus korona, govorio je i nobelovac i francuski virusolog Luk Montanje. On je to doveo u vezu sa teorijom o vještačkom porijeklu virusa kovid-19, prenosi “Sputnjik”.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.