“Jedini način da pobijedimo koronu” Njemačka daje dodatnih 1,5 milijardi evra za vakcine

18:20, 19.02.2021.
Izvor: Srna
Njemačka će dati dodatnih 1,5 milijardi evra za podršku globalnim naporima za vakcinaciju i drugim programima za borbu protiv pandemije, čime je Berlin uvećao ukupni doprinos na 2,1 milijardu evra, rekao je danas ministar finansija Olaf Šolc.

Sa pandemijom se možemo izboriti samo sa vakcinacijama. Potgrebno je da ostvarimo napredak kako kod kuće tako i u inostranstvu – naglasio je Šolc, navodeći da je dodatni novac namjenjen programu “Kovaks” Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim međunarodnim naporima.

Šolc je napomenuo da je današnjom objavom data jasna poruka, a to je da su uz najsiromašnije zemlje i da će se doprinos Njemačke međunarodnim fondovima za vakcine, lijekove i testove povećati za 30 odsto.

Analitičari navode da se očekuje da će američki predsjednik DŽozef Bajden iskoristiti svoj prvi sastanak sa liderima Grupe sedam (G7) da objavi donaciju od dvije milijarde dolara programu “Kovaks”, čiji je cilj osiguranje poštene dostave vakcina širom svijeta.

Američki zvaničnici najavili su da će SAD obezbijediti dodatnih dvije milijarde dolara u naredne dvije godine kada i druge zemlje ispune i daju nova obećanja za nova sredstva.