Objavljana i fotografija misteriozne Ruskinje

Јavio se autor videa sa Ibice i otkrio zašto je snimio Štrahea FOTO

  • 25.05.2019.08:40

Advokat iz Beča izjavio je da su video snimci zbog kojih je austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe morao da podnese ostavku rezultat istraživačkog novinarstva i ne vidi ništa loše u tome, piše austrijski Kurir, pozivajući se na pismo, dobijeno od njegovog advokata Ričarda Sojera.

Kako piše austrijski list, advokat je, u pismu upućenom medijima, preko svog branioca, istakao da je "Ibica video" projekat motivisan civilno-društvenim razlozima, i da je "koračao putem istraživačkog novinarstva".

Ovo pismo je odgovor na krivičnu prijavu koju je Štrahe podnio protiv tri lica, od kojih su dva poznata, a to su advokat i jedan bečki detektiv, dok identitet navodne nećake ruskog milijardera nije utvrđen.

- Vezano za video želim da kažem da je upotreba skrivenih kamere u cilju razotkrivanja zloupotreba u istraživačkom novinarstvu dozvoljeno - navodi se u pismu. 

Međutim, kako piše Kurir, nejasno je da li advokat posjeduje pres-karticu i dali je nešto ranije objavljivao.

- U svakom slučaju, moj klijent nije počinio nikakvo krivično djelo, niti je u takvom učestvovao - navodi se u pismu Sojera. 

Mediji koji su objavili skandalozni materijal ukazali su na to da je snimljeni sastanak bio "zamka" za političara, koji se, zajedno s Slobodarskom partije Austrije, zalaže za ukidanje sankcija Rusiji i normalizaciju odnosa s Moskvom.

Štrahe, koji je situaciju nazvao namjernim političkim ubistvom, bio je primoran da podnese ostavku. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc prekinuo je koalicionu saradnju sa Štraheovom partijom i najavio vanredne parlamentarne izbore.

Identitet žene koja je glumila nećaku ruskog oligarha u "aferi Ibica" i dalje je misterija, iako već danima društvenim mrežama kruži fotografija atrakativne plavuše za koju pojedinci tvrde da je upravo ta "nećaka", piše Blic.

Žena čija se fotografija dijeli zapravo je ruska televizijska ličnost i, za sada, nema dokaza da je na bilo koji način upletena u cijelu priču.

Njeno ime je Lera Kudrjavceva Makarov (47). Ruskoj publici poznata je već godinama unazad, s obzirom da je od devedesetih godina pred malim ekranima. Lera je u svom rodnom Kazahstanu završila umjetničke škole, nakon čega je došla u Moksvu gdje se školovala za glumicu.

Iako je stigla do velikog platna prije desetak godina, prve korake u javnom životu napravila je kao plesačica, da bi potom postala voditeljka nekoliko gledanijih programa. U glumačke vode uplovila je 2007. godine i od tada do danas snimila je desetak filmova.

Kako je Kudrjavceva postala dio afera koja je koštala karijere austrijskog vicekancelara Hansa Kristijana Štrahea? Vjerovatno zbog prezimena.

Naime, Lera je udata za ruskog hokejaša koji se zove i preziva isto kao ruski oligarh čija je navodna nećka razgovarala sa Štraheom u vili na Ibici. Hokejaš Igor Makarov treći je suprug Lere Kudrjavceve, a par je u avgustu prošle godine dobio kćerku Mariju. Oligarh Igor Makarov, 48. najbogatiji Rus, oglasio se odmah nakon što je kontroverzni snimak sa Ibice dospio u javnost i demantovao da uopšte ima nećaku.

Sama Lera nije se oglašavala o ovim navodima, a sudeći prema njenom Instragam nalogu, trenutno uživa u Majamiju sa suprugom i bebom.