Godišnji izvještaj o odbrani

Japanu najveću bezbjednosnu prijetnju predstavlja Kina

  • 27.09.2019. 08:36

Japan je u svom godišnjem izvještaju o odbrani zbog sve jače vojne moći naveo Kinu kao najveću bezbjednosnu prijetnju, uprkos pokazateljima da postoji mogućnost da Pjongjang posjeduje balističke projektile koji mogu da nose nuklearnu bojevu glavu.

U procjeni prijetnji japanskog Ministarstva odbrane Kina se nalazi nakon dijela o Americi, koja je glavni saveznik Tokija i to je prvi put da se Peking u tekstu nalazi na drugom mjestu, zbog čega je Sjeverna Koreja dospjela na treće mjesto.

Rusija, koju je Japan svrstao u glavnu prijetnju tokom hladnog rata, našla se na četvrtom mjestu.

"Realnost je da Kina ubrzano povećava vojni budžet. Kina sve češće raspoređuje vazdušne i pomorske kapacitete u zapadni dio Pacifika i moreuz Cušima u Japanskom moru", rekao je japanski ministar odbrane Taro Kono.

Prema navodima u izvještaju, Japan je u proteklih sedam godina povećao budžet za odbranu za desetinu zbog vojnog napretka Pekinga i Pjongjanga, uključujući sredstva za protivraketnu odbranu od sjevernokorejskih projektila koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Sjeverna Koreja je od početka godine izvršila nekoliko proba projektila kraćeg dometa zbog čega je Tokio izrazio uvjerenje da Pjongjang radi na razvoju raketa koje bi mogle da izbjegnu njihovu odbranu od balističkih projektika "Aegis".

Kako bi ostali u korak sa kineskom modernizacijom vojske, Japan kupuje američke borbene avione i druga napredna oružja.

U svom posljednjem zahjevu u budžetu, japanska vojska je zatražila 1,1 milijardu dolara radi kupovine devet borbenih aviona "F 35".

Borbeni avioni, presretači raketa i druga oprema dio su predloženog povećanja budžeta za 1,2 odsto namijenjenih za odbranu u godini koja počinje 1. aprila.

Poređenja radi, kineska vojska u odnosu na prošlu godinu povećava budžet ove godine za 7,5 odsto na oko 177 milijardi dolara što je više nego trostruko od Japana.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.