Izvršena smrtna kazna u Teksasu

  • 09.07.2020. 10:08

Zatvorenik iz Teksasa, osuđen zbog ubistva i pljačke koje je počinio pre skoro trideset godina, pogubljen je juče, prenosi agencija Rojters.

Bili Džo Vardlou (45) proglašen je juče mrtvim nakon što mu je ubrizgana smrtnosna injekcija zbog zločina koje je počinio prije skoro tri decenije.

Tužilaštvo je otpužilo Vardlova da je zajedno sa svojom devojkom Tonjom Fulfer provalio u kuću Karla Kola (82) u Kejsonu na sjeveroistoku Teksasa 14. juna 1993. godine.

Nakon što je Vardlov upucao Kola u glavu tokom borbe sa njim, par je pobjegao sa mjesta nesreće Kolovim Ševrolet kamionetom.

Vardlov i Fulfer odvezli su se do Montane, kada su Kolov kamionet zamijenili za Ford mustang kabriolet narednog dana kada su stigli. Dan kasnije par je uhapšen u Južnoj Dakoti, a policija je u njihovom kabrioletu pronašla oružje za koje je potvrđeno da je upotrijebljeno za ubistvo Karla Kola.

Mladić je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva 1995. godine, a njega djevojka na deset godina uslovne kazne.

Vardlovi advokati bezuspješno su pokušavali da otkažu pogubljenje, ističući da je njihov klijent u trenutku kada je počinio zločin imao samo 18 godina, te da nije bio u potpunosti svjestan svojih postupaka i da zbog toga ne bi trebalo da bude osuđen na smrtnu kaznu.

U Teksasu je pogubljeno više zatvorenika nego u bilo kojoj američkoj državi nakon što je Vrhovni sud ponovo uveo smrtnu kaznu 1976. godine. Vardlov je bio treći zatvorenik u Teksasu, a sedmi u Sjedinjenim Državama, koji je pogubljen u 2020. godini.