Špijunirao Iran

Izraelskom ministru 11 godina zatvora zbog špijunaže

  • 09.01.2019. 13:36

Bivši izraelski ministar energetike Gonen Segev, koji je optužen za špijuniranje za Iran, osuđen je na 11 godina zatvora nakon što je sa vlastima potpisao sporazum o priznavanju krivice, saopšteno je iz Ministarstva pravde Izraela.

U saopštenju se navodi da je Segev pristao na sporazum nakon što je priznao krivicu za špijuniranje i davanje informacija neprijatelju.

Njegovi advokati Eli Zohar i Moše Mazor potvrdili su da Segev jeste ostvario kontakte sa Irancima, ali da njegov motiv nije bilo "pomaganje neprijatelju u ratu", javio je AP.

On je izručen iz Ekvatorijalne Gvineje i uhapšen po dolasku u Izrael u maju pod sumnjom da je radio kao agent iranske obavještajne službe i da je prenio informacije o energetskom tržištu i bezbjednosnim položajima u Izraelu.

Segev je obavljao dužnost ministra u vladi bivšeg premijera Izraela Jicaka Rabina sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, a 2004. godine uhapšen je i u zatvoru je bio do 2007. godine zbog krijumčarenja droge iz Holandije uz korišćenje nevažećeg diplomatskog pasoša.

Тагови: