Izraelski ambasador napustio prostoriju tokom Erdoganovog obraćanja

22:55, 22.09.2020.
Izvor: Srna
Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan optužio je Tursku za antisemitizam i izašao iz prostorije tokom obraćanja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Generalnoj skupštini UN.

On je rekao da Erdogan nastavlja sa antisemitskim izjavama i širenjem laži, nakon što je turski predsjednik kritikovao izraelsku politiku u vezi sa Јerusalimom i Palestincima.

"Važno je da svijet prepozna dvostruke aršine po kojima Erdogan živi već mnogo godina", istakao je Erdan.

Erdan je pohvalio pristup predsjednika SAD Donalda Trampa tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN i rekao da su Amerika i Izrael izgradili novi put mira na Bliskom istoku, piše list "Harec".

List "Džerusalim post" objavio je da je Erdogan izjavio da su "okupacija i ugnjetavanje Palestinaca krvava rana čovječanstva" i da "prljava ruka Izraela" pojačava drskost na svetim mjestima u Јerusalimu.

Turski lider podržao je Palestince koji su se, kako on kaže, pobunili protiv izraelske politike nasilja i prijetnji koja traje već više od pola vijeka.

Erdogan je tokom govora optužio Trampa da je "saučesnik Izraela", a njegov plan za mir na Bliskom istoku nazvao "dokumentom predaje".