"Džeruzalem post"

Izrael zbog SAD preispituje sporazum sa Kinom?

  • 17.12.2018. 20:36

Izraelski list "Džeruzalem post" piše danas da rastuća zabrinutost da bi brodovi američke mornarice mogli da se povuku iz luke Hajfa, nakon što Kina preuzeme kontrolu nad njom na osnovu sporazuma iz Šangaja, mogla da dovede do preispitivanja tog sporazuma.

Taj sporazum je 2015. godine potpisalo izraelsko ministarstvo saobraćaja sa kompanijom Šangaj Internešenal Port Grup (SIPG), u kojoj Kina ima većinski udio.

Najveći izraelski lučki grad Hajfa, redovno je domaćin zajedničkih vježbi američke i izraelske mornarice, a američki brodovi ga često posjećuju, međutim, otkako je potpisan sporazum u Šangaju, porasla je zabrinutost u oblasti obavještajnih i bezbjednosnih pitanja koja je samo podstakla međuagencijska preispitivanja, navodi izraelski list.

Ovim sporazumom kompaniji SIPG garantovana je kontrola nad lukom u periodu od 25 godina.

Kineska kompanija je u taj projekat uložila dve milijarde dolara i, prema navodima državnih medija, planira da taj lučki terminal u zalivu pretvori u najveću luku u Izaraelu.

Zvaničnici Šeste američke flote ističu da partnerstvo njihove mornarice sa Izraelom odstaje "čvrsto".

"Za sada, nema izmjena naših operacija u Izraelu. Ne mogu da spekulišem o tome šta bi moglo, a šta ne da se dogodi 2021. godine", kazao je komandant Kajl Rejns za "Džeruzalem post" upitan da li bi očekivano prisustvo Kine moglo da utiče na operacije flote u Sredozemnom moru.

Taj izraelski list piše, međutim, pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata sa slučajem, piše su američki bezbjednosni zvaničnici zaobilazno izrazili zabrinutost izraelskim kolegama, te da je izraelska vlada, zbog toga, pokrenula "preispitivanje sporazuma na visokom nivou", naročito među članovima kabineta za unutrašnju bezbjednost.

Prema riječima jednog od tih izvora, nekoliko članova kabineta izrazilo je zabrinutost da izraelski kabinet za nacionalnu bezbjednost nije pravilno ispitao osjetljiva infrastrukturna pitanja prije odobravanja tog sporazuma.

"Ne želite da odluka koja je navodno donita iz ekonomskih razloga, utiče na odnos Izraela sa američkom mornaricom", kazao je taj izvor.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок