Vojna pripravnost

Izrael postavio tenkove i artiljeriju duž granice sa Sirijom

  • 01.07.2018. 12:38

Izraelska vojska je saopštila da je postavila dodatni broj tenkova i artiljerijske jedinice duž granice sa Sirijom, javlja Rojters.

Vojska Izraela navodi da je to urađeno iz predostrožnosti zbog povećanih borbi između snaga odanih vladi Sirije i pobunjenika duž granice.

"Snage su postavljene ovog jutra kao dio priprema i povećanog stanja pripravnosti zbog dešavanja na Golanskoj visoravni", saopštila je vojska na Tviteru. 

Kako se navodi, izraelska vojska će nastaviti da se ne miješa u sukobe u Siriji i da odgovara odlučno protiv svakog kršenja suvereniteta Izraela i u slučaju da je život Izraelaca u opasnosti. Istovremeno će se nastaviti humanitarna pomoć izbjeglicama koje se pribiližavaju granici. 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je govorio o situaciji u Siriji na sastanku vlade i najavio da će Izrael nastaviti da brani svoje granice. 

"Nećemo dozvoliti ulazak na naše teritorije i zahtijevaćemo strogo poštovanje Sporazuma o razdvajanju iz 1974. godine sa sirijskom vojskom", rekao je on, dodavši da je o tome u stalnom kontaktu sa Belom kućom i Kremljom, kao i da izraelski ministar odbrane i komandant vojske kontaktiraju sa svojim kolegama u SAD i Rusiji. 

Sve više izbjeglica bježi sa poprišta sukoba u južnoj Siriji ka granicama Jordana i Izraela. Njihov broj je već dostigao 160.000, prema podacima UN, prenose izraelski mediji. 

Izraelska vojska je obezbjedila humanitarnu pomoć i šatore za izbjeglice na Golanskoj visoravni, a neke kojima je potrebna medicinska pomoć su primljene u bolnice u Izraelu. 

Ta zemlja uz neophodnost poštovanja sporazuma sa Sirijom ističe da neće dozvoliti prisustvo ni jedne druge sile duž granice osim sirijske vojske tokom sukoba, a i poslije.

Тагови: