Izrael izveo napad na Damask i ubio tri sirijska vojnika

  • 18.11.2020. 08:02

Izrael je saopštio da je pokrenut napad iz vazduha na položaje sirijske vojske i iranskih snaga "Kads" u Siriji nakon što su na Golanskoj visoravni pronađene eksplozivne naprave.

Sirijska novinska agencija SANA javila je da su tri vojnika poginula, a da je jedan ranjen tokom "izraelske agresije".

Portparol izraelske vojske potpukovnik DŽonatan Konrikus rekao je da je pogođeno osam ciljeva od oblasti na sirijskoj strani Golanske visoravni do periferije Damaska.

Prema njegovim riječima, tu spada iranski štab na međunarodnom aerodromu u Damasku, tajna vojna lokacija koja je služila kao prijem za iranske delegacije po dolasku u Siriju i Sedma divizija sirijskih oružanih snaga.

On je dodao da su pogođene i sirijske napredne baterije sa projektilima zemlja-vazduh nakon štu si gađale jednu od izraelskih letjelica.

Izrael je u više navrata gađao iranske ciljeve u Siriji i njihovih savezničkih milicija, uključujući libanski Hezbolah, navodeći da neće tolerisati prisustvo Irana u toj zemlji.

Konrikus je istakao da su tri protivpješadijske mine pronađene nedaleko od položaja izraelske vojske na Golanskoj visoravni.

"Mine su postavili pripadnici sirijskih snaga ali su uputstva, instrukcije i kontrolu vodile iranske snage `Kads` zbog čega je donesena odluka o odgovoru na njihove položaje u Siriji", dodao je Konrikus.