Smanjenje dominacije Rusije

Izrael, Grčka i Kipar grade gasovod do Evrope 

  • 20.12.2018. 21:53

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je danas da će njegova zemlja, Grčka i Kipar početkom naredne godine potpisati sporazum o izgradnji gasovoda od istočnog Mediterana do Evrope, a SAD su obećale podršku tom ambicioznom projektu vrijednom sedam milijardi dolara.

Očekuje se da će biti potrebno šest do sedam godina da bude završen i da taj region postane snabdjevač energijom i umanji dominaciju Rusije na evropskom tržištu energije.

Takođe bi mogao da omete ambicije Irana da koristi Siriju kao izlaz na istočno Sredozemlje.

Govoreći na samitu s liderima Grčke i Kipra na jugu Izraela Netanjahu je rekao da su sve tri zemlje potvrdile posvećenost gasovodu i diskutovale o ”važnim aspektima projekta”.

Italija je takođe partner u planiranju gasovoda. Kiparski predsednik Nikos Anastaziades je rekao da projekat čeka “zeleno svjetlo” od Evropske unije, potvrdivši da će sporazum biti zvanično potpisan za nekoliko mjeseci.

Za Vašington je Mediteran ponovo interesantan i na sastanku s grčkim ministrom spoljnih poslova ovog mjeseca državni sekretar SAD Majk Pompeo je region označio ”važnim strateškim regionom za Vašington" koji radi na jačanju svojih veza sa “demokratskim saveznicima poput Grčke, Kipra i Izraela”.

Izrael razvija nalazišta prirodnog gasa u Sredozemnom moru u posljednjoj deceniji. Polje “ Tamar” je već operativno, a očekuje se da će veće polje “Levijatan” biti operativno sljedeće godine.

Iako se većina gasa koristi za domaće potrebe, Izrael je potpisao sporazume o izvozu s Egiptom i Jordanom, a planira da se probije na veće evropsko tržište.

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм