Policija očajna

Iznajmljivanje leševa: "Industrija" teška desetine miliona

21:20, 13.01.2020.
Izvor: Kurir
Prevaranti u Južnoj Africi okreću se mafiji koja iznajmljuje leševe radi upotrebe u prevari osiguranja, a policija primjenjuje nove alate kako bi ta mrtva tijela izbacila sa tržišta, saopštile su vlasti.

Independent tvrdi da se izvršni direktor Južnoafričkog ureda za osiguranje kriminala Gart de Klerk već neko vrijeme bori sa industrijom korupcije. Samo prošle nedjelje dobili su drugi zahtjev za smrt koji se dogodila prošle godine.

"Osoba je umrla prošle godine u aprilu i zahtjev je procesuiran, a onda smo ponovo dobili zahtjev za istu osobu. Iznajmljivanje leša je problem jer imamo mnogo trupala prebačenih iz jedne mrtvačnice u drugu", rekao je on.

Tipično je da će prevaranti spaliti ili na neki drugi način oskrnaviti tijela do te mjere da se ne mogu identifikovati, omogućavajući im da budu dovedeni do više različitih medicinskih inspektora pod različitim identitetima, tvrdi Independent.

ICB planira da uvede tehnologiju otiska prstiju na leševima koja će zahtjevati da se identifikuju i evidentiraju prije nego što se izda smrtovnica.

Prema pisanju Independenta, Udruženje za štednju i investicije JA objavilo je izvještaj u kom se navodi da je industrija osiguranja otkrila 3708 slučajeva koji bi rezultirali sa lažnim zahtjevima za odštetu vrijednim 69.298,500 dolara samo u 2018. godini.

Donovan Herman iz osiguravajuće kuće Asis rekao je za Independent da se velika većina tih prevarnih zahtjeva odnosi na pogrebne domove. Većina ovih ustanova ne zahtjeva pretrage krvi ili medicinske preglede da bi se osigurala brza isplata.

Prema izvještaju, južnoafrička industrija osiguranja isplatila je 99,3 procenata zahtjeva za isplatu polisa životnog osiguranja u 2018. godini.

Uspostavljanje programa za otiske prstiju će idealno otežati mafiji da koristi isto tijelo više puta da izvrše prevaru. Dvojica muškaraca uhapšena su u novembru zbog prijavljivanja tijela iz vladinih mrtvačnica koristeći lažni identitet, prenosi Nnjuz24. Tada bi te osobe navodno dovele tijela u privatne mrtvačnice da zatraže isplatu osiguranja.

Pozajmljivanje leša nije nikakav novi zločin. PRI je 2012. godine izvjestio da je par Južnoafrikanki stvorio lažni identitet žene po imenu Apive Ntombela i pribavio joj tri polise životnog osiguranja koje su koštale 11.000 dolara.

Zatim su prišli direktoru pogrebnog preduzeća u Durbanu i pitali da li mogu da pozajme ženski leš. Direktor se složio, uklonivši 42-godišnju mrtvu ženu i doveo je u mrtvačnicu u drugom gradu, kako bi ljekar mogao da pripremi umrlicu.

Na nesreću potencijalnih prevaranata, policija je upozorena na njihove planove i čekala da uhapsi direktora kada je došao da preuzme tijelo.