Turska

Izdat nalog za hapšenje 176 zaposlenih u vojsci

  • 09.07.2019. 08:41

Turska je izdala nalog za hapšenje 176 lica zaposlenih u vojsci zbog potencijalne povezanosti sa mrežom islamskog klerika Fetulaha Gulena, kojeg Ankara smatra odgovornim za pokušaj vojnog puča u julu 2016. godine, saopšteno je iz tužilaštva u Istanbulu.

U saopštenju se navodi da su među 176 osumnjičenih jedan pukovnik, dva potpukovnika, pet majora, sedam kapetana i stotinu poručnika, u operaciji koja obuhvata vojsku, ratno vazduhoplovstvo i mornaricu. 

Ankara tvrdi da je Gulen organizovao vojni puč 15. jula 2016. godine, ali on negira bilo kakvu umiješanost. 

Vlasti Turske su u posljednje tri godine u vezi sa tim događajima uhapsile više od 77.000 ljudi koji u pritvoru čekaju suđenje, a suspendovano je ili otpušteno oko 150.000 državnih službenika, vojnog osoblja i drugih lica. 

Zapadni saveznici Turske i grupe za ljudska prava kritikovali su razmjere kažnjavanja, tvrdeći da turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koristi vojni puč kao izgovor za suzbijanje neslaganja sa politikom vlasti. 

Ankara tvrdi da je kažnjavanje neophodno kao odgovor na razmjere bezbjednosne prijetnje sa kojom se Turska suočava i obećava da će iskorijeniti Gulenovu mrežu.

Тагови: