Potvrdio ambasador

Iz Amerike protjerano još 27 ruskih diplomata sa porodicama

  • Извор: СРНА
  • 28.11.2021. 14:52

Iz SAD je protjerano još 27 ruskih diplomata i njihovih porodica, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov i dodao da će oni otići 30. januara.

"Naše diplomate se protjeruju. Velika grupa mojih drugova, 27 ljudi sa porodicama, napustiće nas 30. januara. Suočavamo se sa ozbiljnom nedostatkom osoblja", rekao je ambasador Anatolij Antonov.

Rusija je ranije saopštila da je više od 100 njenih diplomata sa porodicama bilo prinuđeno da napusti SAD od 2016. godine kada su se odnosi između dvije zemlje pogoršali.

Od 29. oktobra, skoro 200 ruskih diplomata je i dalje bilo na svojim poslovima u SAD, uključujući osoblje ruske misije pri UN, prema riječima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena saopštila je prošlog mjeseca da je osoblje američke misije u Rusiji smanjeno na 120 sa 1.200 početkom 2017. godine nakon niza protjerivanja i ograničenja, i da je bilo teško nastaviti sa bilo čim drugim osim stalnim prisustvom u ambasadi.

Ambasada SAD u Moskvi je ove godine obustavila obradu nediplomatskih viza i dodala Ruse na listu "državljana beskućnika" koji mogu da apliciraju za vize u trećim zemljama.  


Тагови: