Naredio proizvodnju ventilatora

Istorijski paket pomoći: 2,2 biliona dolara za sanaciju ekonomskih posljedica pandemije

  • 28.03.2020. 08:39

Predsjednik SAD Donald Tramp potpisao je Zakon o ekonomskim olakšicama, vrijedan 2,2 biliona dolara, koji je prethodno usvojio Predstavnički dom Kongresa.

"Upravo sam potpisao zakon o najvećem paketu ekonomskih olakšica u američkoj istoriji, dvostruko veći od bilo kog sličnog akta koji je ikada ranije usvojen", naglasio je Tramp na Tviteru.

Prema njegovim riječima, sa 2,2 biliona dolara ovaj zakon će omogućiti preko potrebnu finansijsku pomoć porodicama, radnicima i poslovnom sektoru.

"Sprovodimo punu snagu vlade i društva kako bismo pobijedili virus. Zajedno ćemo izdržati, prevladati i pobijediti!", istakao je Tramp. 

Kako je najavljeno, 500 milijardi dolara ide za industriju, 350 milijardi za kredite malim privrednicima, 250 milijardi pomoći nezaposlenim, a 100 milijardi za bolnice i zdravstveme sisteme.

TRAMP NAREDIO "DŽENERAL MOTORSU" DA ZAPOČNE PROIZVODNJU VENTILATORA

Tramp je naredio je kompaniji "DŽeneral motors" da počne proizvodnju ventilatora za pacijenete zaražene virusom korona nakon što je kritikovao direktora ovog američkog proizvođača automobila.

Tramp se pozvao na odbrambeni Zakon o proizvodnji koji dopušta predsjedniku da primora kompanije da proizvodu robu koja je potrebna za nacionalnu odbranu zemlje.

On je rekao da "DŽeneral motors" "traći vrijeme" i da je sada potrebno djelovati da bi se zaštitili životi Amerikanaca.

Tramp je na "Tviteru" optužio kompaniju "DŽeneral motors" da je smanjila broj ventilatora, koji su obećali da će proizvesti sa 40.000 na 6.000 i da žele previše novca.

Kritikovao je i šefa kompanije Meri Bara rekavši da je sa njom na čelu firme uvijek neki problem i neko rasulo.

Tramp je ranije rekao da primjena odbrambenih zakona nije neophodna, jer su kompanije i same počele da preusmjaravju proizvodnju kako bi pomogle u borbi protiv virusa.

Međutim, kasnije je istakao da ovaj virus predstavlja previše hitnu stvar da bi se pustilo da se proizvodnja odvija kao i obično uz uobičajen proces ugovoranja.

"DŽeneral motors" juče je saopštio da će na mjesečnom nivou proizvoditi najmanje 10.000 ventilatora počevši od aprila.

"DŽeneral motors" sarađuje se pogonom za proizvodnju medicinske opreme u Sijetlu "Venti lajf sistems" radi proizvodnje ventilatora u fabrici u Indijani.

Fabrika "DŽeneral motorsa" u državi Mičigen koristiće se za izradu hirurških maski, javio je ranije AP.

U SAD je do sada registrovano 104.000 slučajeva infekcije virusom korona, što je najviše na svijetu, navodi Bi-Bi-Si. Od posljedica ove infekcije do sada je u Americi umrlo blizu 1.700 ljudi.

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.