SAD

Istekao moratorijum na deložacije, više miliona ljudi u opasnosti da bude izbačeno na ulicu

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2021. 10:49

U SAD u ponoć je istekao moratorijum američke administracije na deložacije zbog čega je više miliona Amerikanaca u opasnosti da bude izbačeno na ulicu.

Analitičari smatraju da ovo predstavlja poraz administracije američkog predsjednika DŽozefa Bajdena, koji je neprestano pokušavao da uvjeri Kongres da produži moratorijum zbog rasta broja zaraženih virusom korona.


Krajem sedmice u američkom Predstavničkom domu sjednica je prekinuta, a da prije toga nije bilo rasprave o zaštiti podstanara.

Članovi Republikanske stranke blokirali su pokušaj da se moratorijum produži do 18. oktobra, dok predstavnici demokrata nisu imali dovoljnu podršku da mjera bude iznesena na glasanje.

U američkom Senatu održana je sjednica, ali nije bilo govora o moratorijumu na deložacije.

Bijela kuća je iznijela jasan stav da ne može jednostrano da produži moratorijum jer nema dovoljno pravnog ovlaštenja.

Prema rezultatima istraživanja Instituta u Aspenu, više od 15 miliona Amerikanaca u 6,5 miliona domaćinstava trenutno kasni sa plaćanjem iznajmljenih prostora i zajedno duguju više od 20 milijardi dolara vlasnicima nekretnina.

Zabrana deložacija koju je podržao američki Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja /CDC/ stupila je na snagu u septembru prošle godine radi suzbijanja širenja kovida 19 i sprečavanja beskućništva tokom pandemije.

Ova zabrana produžavana više puta, a CDC je u junu saopštio da toga više neće biti.

Pojedine američke države, poput Kalifornije i NJujorka, donijele su odluke da produže moratorijum i nakon 31. jula. 

Тагови: