Upozorenje zarobljenog džihadiste

"Islamska država" sprema novu fazu napada

  • 10.03.2019. 08:57

Borac "Islamske države" Munsef al Mihajar koji je uhapšen u Siriji zatražio je od Italije da mu dozvoli da se vrati kući kako bi započeo novi život, ali je upozorio na novu fazu borbe džihadista.

Al Mihajar (22) je marokanskog porijekla, a odrastao je u Italiji. Prije dva mjeseca predao se Sirijskim demokratskim snagama kod sela Baguz na istoku Sirije. 

On je u intervjuu za agenciju Rojters govorio o sve većem haosu među džihadistima, koji su na pragu poraza, kao i da među njihovim vojnim liderima vladaju nesuglasice pošto su najviši rukovodioci pobjegli iz Sirije. 

Međutim, Al Mihajar upozorava da "Islamska država" planira novu fazu napada jer je više stotina boraca izašlo iz okruženja kako bi uspostavili "ćelije spavača" širom Iraka i istoka Sirije i osvetili se za poraz. 

On je pred sudom u Milanu 2017. godine osuđen na osam godina zatvora zbog širenja islamističke propagande i pokušaje vrbovanje Italijana. 

Neposredno pred početak ofanzive na posljednje uporište džihadista, Sirijske demokratske snage saopštile su da u zatvorima imaju oko 800 stranih boraca "Islamske države", a u kampovima dvije hiljade njihovih supruga i djece, dok je taj broj od tada višestruko uvećan. 

Sirijske demokratske snage žele da vrate džihadiste i njihove porodice u matične države, ali strane Vlade ne žele svoje državljane koji su se zakleli na vjernost "Islamskoj državi" i za sobom su ostavili tragove krvoprolića.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.