Igor Konašenkov

"Islamska država" direktan rezultat američke invazije na Irak

  • 09.06.2018. 13:51

Pojava terorističke organizacije "Islamska država" rezultat je američke vojne invazije na Irak, dok je većina naoružanja koje je Amerika poslala oružanim jedinicama sirijske opozicije završila u rukama militanata, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Komentarišući izjavu američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa da je sirijski predsjednik Bašar al Asad uz podršku Irana i Rusije odveo sirijski narod u katastrofu, a da su kurdske Sirijske demokratske snage jedine uspješno porazile teroriste u Siriji, Konašenkov kaže da je iznenađen Matisovim verbalnim manipulacijama po pitanju situacije u Siriji. 

On je istakao da je pojava i razvoj "Islamske države" direktan i neosporan rezultat američke vojne invazije na Irak pod lažnim izgovorom da Sadam Husein posjeduje hemijsko oružje. 

Komašenkov je napomenuo da je dalja ekspanzija "Islamske države" postala moguća zbog nereagovanja SAD i takozvane koalicije predvođene Amerikom što je militantima omogućilo da brzo preuzmu kontrolu nad naftnim poljima na istoku Sirije i tako osiguraju prihode od ilegalne trgovine derivatima. 

"Sve to vrijeme, Vašington je pažnju usmjerio na pružanje finansijske podrške i slanja naoružanja u vrijednosti više miliona dolara nepostojećoj `sirijskoj opoziciji`", kaže Konašenkov. 

Prema njegovim riječima, veći dio oružja i municije koju su SAD slale palo je u ruke "Džabhat al Nusre" koja je povezana sa Al Kaidom i "Islamskom državom" čiji se cilj svrgavanja legitimne sirijske Vlade podudarao sa težljama Vašingtona. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)