Francuska

Islamisti sa ratišta se vraćaju kući

  • 29.01.2019. 21:01

Očekuje se da će više od 130 francuskih državljana koji su se pridružili “Islamskoj državi” biti oslobođeno iz zatvora u Siriji i vraćeno u Francusku, gdje će biti izvedeni pred sud, javila je francuska televizija BMF.

Francuske državljane u sjeveroistočnoj Siriji su zarobili kurdski vojnici iz redova Sirijskih demokratskih snaga, koje podržava Vašington.

Vraćanje islamskih boraca u Francusku uslijedilo je nakon što su kurdske snage dovele u pitanje mogućnost čuvanja zatvorenika kada se vojska SAD povuče iz Sirije.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izjavio je za BMF da će svi koji budu vraćeni u Francusku biti predati sudijama koje će odlučiti da li ih treba poslati u zatvor, prenio je “Sputnjik”.

– Amerikanci se povlače iz Sirije. Tamo se sada nalaze ljudi koji su u zatvorima zbog Amerikanaca i biće oslobođeni. Oni će htjeti da se vrate u Francusku – istakao je Kastaner.

On je za agenciju “Blumberg” rekao da broj militanata nije zvanično potvrđen, te da zvaničnici sada provjeravaju sve opcije kako bi izbjegli nestajanje ili bijeg potencijalno opasnih lica.

Pozivajući se na neprofitnu organizaciju za savjetovanje o riziku “Centar Sufan”, “Blumberg” navodi da se od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine “Islamskoj državi” pridružilo oko 2.000 državljana Francuske.

Direktor programa za antiterorizam pri organizaciji “Hjumen rajts voč” Nadim Huri napisao je na “Tviteru” da Francuska čini pravu stvar time što će nazad primiti svoje državljane, suditi onima koji su počinili zločine i reintegrisati djecu.

Тагови: