Mali

Islamisti oslobodili časnu sestru otetu prije gotovo pet godina

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2021. 08:30

Kolumbijska časna sestra koja je oteta prije gotovo pet godina u Maliju, puštena je na slobodu, saopštilo je u subotu predsjedništvo te afričke zemlje.

Kabinet predsjedništva Malija objavio je na Twitteru da je Gloria Sesilija Narvaez, koja je oteta u blizini južnog grada Koutiala blizu granice s Burkinom Fasom 7. februara 2017., oslobođena u subotu.

- Neizmjerno sam sretna što čujem vijest o oslobađanju naše voljene sunarodnjakinje, sestre Glorije Sesilije Narvaez u Maliju - izjavila je kolumbijska potpredsjednica i ministar spoljnih poslova Marta Lusija Ramirez.

Ramirez je rekla da su kolumbijske vlasti dugo radile na tom cilju, a predsjednik Ivan Duke Markez lično je iznio slučaj čelnicima Malija, Senegala i Gane.

Ministar spoljnih poslova takođe je rekla da je tokom svoje nedavne posjeta Parizu zatražila pomoć od francuske vlade u pokušaju spašavanja sestre.

Kolumbijske vlasti su 2018. godine rekle da je Al-Kaida zahtijevala otkupninu za njezino puštanje na slobodu.

Sestru Gloriju otela je, prema svjedocima, grupa naoružanih muškaraca, natjeravši ju da im preda ključeve ambulantnog vozila koje je pripadalo franjevačkom redu.

Otmice su unosan izvor prihoda za islamističke grupe u zapadnoafričkoj regiji Sahel, gdje one vode pobunu protiv nacionalnih vojski, francuskih trupa i snaga mirovnih misija UN-a, a vlasti Malija nisu saopštile je li za Narvaez plaćena otkupnina.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.