"Grejs 1"

Iranski tanker u centru spora, SAD hoće da ga zauzmu

  • 21.08.2019. 09:37

Vlasti Gibraltara saopštile su da je američko ministarstvo pravde podnijelo zahtjev za zauzimanje iranskog tankera "Grejs 1".

U saopštenju se navodi da će o ovom pitanju danas odlučivati Vrhovni sud.

Vlasti Gibraltara oslobodile su kapetana i tri člana posade iranskog tankera "Grejs 1", koji se sada zove Adrijan Darja, zaplijenjenog početkom jula, javio je lokalni Gibraltar kronikl.

Takođe je navedeno da su nekoliko sati prije navodnog oslobađanja tankera SAD zatražile od vlasti Gibraltara da ga zadrže. List ističe da je zbog novog zahtjeva odluka odložena do popodne danas.

List je citirao sudiju Vrhovnog suda Gibraltara Antonija Dadlija koji je rekao da bi "Grejs 1" već otplovio da SAD nisu podnijele prijavu.

Dva dana ranije, svjetski mediji su prenijeli da je tanker oslobođen i da je krenuo ka teritorijalnim vodama Grčke, zbog čega je američki državni sekretar Majk Pompeo zaprijetio Atini da ne pomaže tankeru koji je pod američkim sankcijama, jer će trpiti posljedice.

Grčka je saopštila da nije dobila nikakav zahtjev od plovila da pristane u jednoj od njenih luka.

"SAD će preduzeti sve što je moguće kako bi spriječile da iranski tanker u Sredozemlju dostavi naftu Siriji i ne prekrši američke sankcije", izjavio Pompeo.

"Јasno smo stavili do znanja da bilo ko ko dodirne brod, bilo ko ko im dopusti da pristanu, rizikuje da mu SAD uvedu sankcije", istakao je Pompeo.

Na tankeru se nalazi oko dva miliona barela nafte.

Teheran poriče da je nafta bila namijenjena Siriji i optužuje Veliku Britaniju za ugrožavanje trgovine i slobode plovidbe nezakonitom zapljenom tankera.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.