Tenzije u Ormuskom moreuzu

Iranski brodovi pokušali blokirati britanski tanker

  • 11.07.2019. 08:49

Vlada Velike Britanije saopštila je da su tri iranska broda pokušala da blokiraju prolaz britanskom naftnom tankeru "Britansko nasljeđe" u Ormuskom moreuzu, ali da su se povukla nakon upozorenja sa britanskog ratnog broda.

U današnjem saopštenju predstavnika Vlade navodi se da je britanski ratni brod "HMS montrouz" juče morao da se postavi između iranskih plovila i tankera, te da izda usmeno upozorenje, nakon čega su se iranski brodovi okrenuli na drugu stranu. 

Incident se dogodio skoro sedam dana nakon što su britanski mornari zaplijenili iranski naftni tanker "Grejs jedan" blizu obale Gibraltara, zbog sumnje da je prekršio sankcije Siriji. 

"Zabrinuti smo ovim postupkom i pozivamo iranske vlasti da smire situaciju u regionu", dodao je predstavnik britanske Vlade. 
 
Revolucionarna garda Irana demantovala je tvrdnje da su iranski brodovi pokušali da blokiraju prolaz britanskom naftnom tankeru u Ormuskom morezu, javila je novinska agencija Fars.

U saopštenju Garde navodi se da su iranski brodovi vršili svoje redovne dužnosti i da nije bilo incidenata sa stranim brodovima, uključujući britanska plovila. 

Tvrdnje Velike Britanije da je Iran pokušao da zaustavi britanski naftni tanker u Omanskom zalivu su bezvrijedne, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed DŽavad Zarif.

On je naglasio da je britanski brod "očigledno prošao" i da se takvim tvrdnjama pokušavaju stvoriti tenzije. 

"Očigledno je britanski tanker prošao. Cilj takvih izjava i tvrdnji je da se stvore tenzije i te tvrdnje nemaju vrijednost", istakao je Zarif. 

Zvaničnici SAD tvrde da je pet iranskih brodova pokušalo da blokira prolaz britanskom plovilu, dok vlasti Velike Britanije tvrde da su to učinila tri iranska broda, ali da su se povukli nakon upozorenja sa britanskog ratnog broda. 

Revolucionarna garda Irana demantovala je izjave američkih i britanskih zvaničnika, tvrdeći da nije bilo incidenata ni sa jednim stranim plovilom.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина