Drugi preliminarni izveštaj

Iran zvanično priznao: Dvije rakete pogodile ukrajinski avion

  • 21.01.2020. 08:30

Drugi preliminarni izveštaj Organizacije civilne avijacije Irana o padu ukrajinskog "boinga" ukazuje na to da su avion oborile dvije rakete klase "zemlja-vazduh" kratkog dometa, koje su lansiranje iz sistema protivvazdušne odbrane "Tor-M1", navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Organizacije.

Nakon udara raketa, avion je počeo da naglo gubi visinu dok se nalazio iznad naselja, a zatim je naišao na "prepreku" u zabavnom parku, nakon čega je pao na zemlju.

Letjelica je zatim presjekla fudbalski teren i zapalila se.

U izvještaju se ističe da su rakete letjele sa sjevera.

U izvještaju se navodi da je avion poletei iz Teherana u 06.12 časova po lokalnom vremenu, a komunikacija sa njim je izgubljena kada se nalazio na visini od oko 2.400 metara.

Sa ekrana sekundarnih radara, "boing" je nestao u 06.15 časova, a sa primarnih radara oko 06.18 časova.

Prema informacijama primarnih radara sa aerodroma Mehrabad, u 06:15 avion je skrenuo sa putanje, okrenuo se nazad, i "verovatno" je letio u pravcu aerodroma naredne tri minute, nakon čega je nestao sa radara oko 06.18 časova.

Pad ukrajinskog aviona u Iranu

Putnički "boing 737" avio-kompanije "Međunarodne aviolinije Ukrajine" srušio se 8. januara ubrzo nakon poletanja iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Tri dana kasnije je Teheran potvrdio da je sistem protivvazduhoplovne odbrane Irana greškom oborio avion, misleći da se radi o krstarećoj raketi.

Kako je saopšteno, Teheran je očekivao napad SAD, zbog čega su sistemi PVO bili u punoj borbenoj gotovosti.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da očekuje da Iran u potpunosti prizna krivicu, da se zvanično izvini, kazni krivce i isplati kompenzaciju.
 

Тагови: