Iran pretrpio štetu od 150 milijardi dolara zbog nametnutih sankcija SAD-a

21:28, 26.09.2020.
Thumbnail
Predsjednik Irana Hasan Rohani izjavio je danas kako je Iran pretrpio štetu od najmanje 150 milijardi dolara zbog sankcija koje su mu jednostrano nametnule Sjedinjene Američke Države (SAD).

 

Rohani se u Teheranu obratio učesnicima sjednice Savjeta za borbu protiv koronavirusa, a tom prilikom je komentirao i kritike koje je zbog loše ekonomske situacije u Iranu dobio i od predsjednika iranskog parlamenta Muhameda Bakira Kalibafa.

- Ako će se narod buniti zbog nestašice i problema, onda je Bijela kuća u Vašingtonu jedina prava adresa za to. Neka niko ne upućuje narod na pogrešne adrese zarad ostvarivanja političkih interesa - poručio je Rohani u govoru kojeg je prenosila Iranska državna televizija.

Rohani tvrdi da su izvor svih problema u Iranu cionisti, nazadni režimi u regiji i radikalno pristrasne politike nekih krugova u SAD-u.

On je posebno kritikovao šefa američke diplomatije Majka Pompea za kojeg je kazao da nije ministar spoljnih poslova, već ministar kriminala SAD-a.

- Amerikanci se ponose i hvale se neprijateljstvom i udarima na iranski narod. Iranski narod će slomiti Trampovu opsadu, baš kako je prije 40 godina slomio i Sadamovu opsadu - kazao je Rohani.