Rat

Iran napao Amerikance balističkim projektilima, ovo je osveta za Sulejmanija

  • 08.01.2020. 07:33

Revolucionarna garda je upozorila sve zemlje regiona da će se naći na meti napada ukoliko iz njih američke snage budu pokretale napade na Iran. Otvorena prijetnja upućena i Izraelu

Američka vojna baza Al-Asad u Iraku zasuta je raketnim napadom u noći utorak na srijedu, prenosi BBC, pozivajući se na američke izvore. Baza u kojoj su smješteni američki vojnici i pripadnici snaga američke koalicije je pod raketnim napadom, ali trenutno nema informacijama o žrtvama i šteti!

Vojni kompleks, smješten u provinciji Anbar, pogodilo je najmanje deset raketa.

Oko 2 sata po centralno-evropskom vremenu Iran je lansirao i drugi raketni talas, usmjeren ka američkim bazama u regionu, prenosi Raša tudej.

Pentagon je potvrdio napad, kao i to da su balističke rakete lansirane iz samog Irana.

Iranski državni mediji takođe prenose da je napad pokrenula Islamska revolucionarna garda i tvrde da je riječ o osvetničkoj operaciji kojom odgovaraju na američki atentat na generala Kasima Sulejmanija!

Revolucionarna garda je upozorila sve okolne zemlje da će se naći na meti napada ukoliko iz njih američke snage budu pokretale napade.

- Islamska revolucionarna garda je objavila da je više projektila lansirano prema iračkoj bazi Al-Asad, u kojoj su stacionarne američke trupe. Riječ je o osvetničkoj operaciji za ubistvo generala Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija. Akcija se zove 'Mučenik Sulejmani', a napad je lansirala vazdušna divizija Revolucionarne garde, objavila je večeras iranska državna televizija, prenosi Asošiejted press.

Američki ministar odbrane Mark Esper pozvao je iranskog premijera, tvrdi CNN pozivajući se na diplomatski izvor. Bilo je poteškoća s uspostavljanjem kontakta, ali kontakt je, navodi CNN, uspostavljen. Ipak, nije jasno da li je komunikacija ostvarena s iranskim premijerom ili s nekim drugim s iranske strane.

Američki izaslanik za Iran, Brajan Huk, u vrijeme napada je govorio na događaju u Los Angelesu kada su mu predali papir na kom je bila vijest o napadu.

Iranci potvrđuju da su lansirali desetke projektila, a Revolucionarna garda je u međuvremenu izdala i saopštenje u kom upozorava Amerikance i njihove saveznike da ne odgovaraju na ovu akciju. U istoj poruci zaprijetili su i Izraelu.

- Bude li još američkih napada, usljediće će naši novi razorni odgovori, upozorava Teheran.

Iz Pentagona su saopštenjem potvrdili napad.

U Vašingtonu kažu da još prikupljaju informacije o šteti...

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина