Građani na ulicama traže ostavke

Iran isključio struju Iraku na +50

  • 29.06.2021. 21:06

Iran je obustavio isporuku struje Iraku usljed nestabilnosti u Bagadu koje je izazvala ostavka resornog ministra i najave građana da će protestovati u Basri.

Iran ovim potezom vrši pritisak na iračku vladu kako bi platila zaostala dugovanja.

Irački ministar za energetiku Majed Mahdi Hantuš juče je podnio ostavku suočen sa političkim pritiscima i nezadovoljstvom građana zbog prekida napajanja električnom energijom širom zemlje.

U pokrajinama na jugu zemlje, gdje su prosječne temperature oko 50 stepeni, skraćeno je radno vrijeme zbog ekstremnih vrućina.

U Basri, provinciji bogatoj naftom, građani su putem društvenih mreža pozvali na protest, ako vlada do 18 časova po lokalnom vremenu ne obezbijedi snabdijevanje strujom.

- Sve ulice u Basri će biti blokirane i naučićemo zvaničnike pameti - navodi se u pozivima na protest.

Oslanjanje Iraka na uvoz struje iz Irana konstantni je izvor napetosti u odnosima sa SAD, koje uslovljavaju ukidanje sankcija Iranu, između ostalog i nastavkom isporuke energije Iraku.

Ulog je velik za iračku vladu, jer su nestanci električne energije i ranije dovodili do nasilnih protesta, posebno na jugu. Savezni izbori zakazani su za 10. oktobar, prvi otkako su masovni antivladini protesti zahvatili zemlju 2019. godine.

Uvoz gasa i električne energije iz Irana zadovoljava trećinu iračkih potreba.

Irak duguje Iranu četiri milijarde dolara. Dugovanja su delimično rezultat ekonomske krize, ali i komplikovanog načina plaćanja zbog američkih sankcija.

Тагови: