Moguće tenzije sa Pakistanom

Indija ukinula specijalni status Kašmira

  • 05.08.2019. 11:30

Indija je danas ukinula specijalni status Kašmira u pokušaju da potpuno integriše jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom, što je potencijalno najveći politički potez u vezi sa ovom teritorijom u posljednjih blizu sedam decenija.

Ministar unutrašnjih poslova Amit Šah rekao je u parlamentu da će federalna vlada ukinuti ustavnu odredbu koja garantuje autonomiju državi Džamu i Kašmir, uključujući njeno pravo da sama kreira svoje zakone. 

"Na državu Džamu i Kašmir primjenjivaće se čitav Ustav", rekao je šah dok su opozicioni poslanici burno protestovali. 

Vlada je ukinula i zabranu kupovine imovine za ljude izvan Džamua i Kašmira, čime se otvara put Indijcima da ulažu i naseljavaju se ovdje kao i u bilo kom drugom dijelu Indije. Očekuje se da će u Kaširu biti otpora ovoj odluci. 

Desetine hiljada ljudi poginule su u oružanoj pobuni koja je izbila protiv indijske uprave 1989. godine. Stotine hiljada indijskih vojnika poslate su u ovaj region da uguše pobunu. 

Ovaj potez mogao bi da pojača tenzije u odnosima sa Pakistanom, koji polaže prava na Kašmir i zahtijeva da narod Kašmira dobije pravo na samoopredjeljenje.

Тагови: