Imunitet na koronu ne traje dugo, nova saznanja o zarazi djece

  • 19.05.2020. 14:02

Postoje naznake da djeca ne šire novi virus korona u istoj mjeri kao odrasli, izjavila su dva ugledna britanska epidemiologa i upozorila da postoji mogućnost da ljudski imunitet na ovaj virus možda ne traje dugo.

– Za sada smatramo da je manje vjerovatno da se djeca zaraze, ali to nije izvjesno. Sasvim smo sigurni da je manje vjerovatno da će djeca imati ozbiljne ishode, a postoje nagovještaji da su djeca manje zarazna, ali to nije izvjesno – izjavila je u gornjem domu britanskog parlamenta doktor Rozalind Ego.

Ona je član komisije koja savjetuje Vladu Velike Britanije u odgovoru na zaraznu bolest.

Džon Edmunds, član britanske Naučne savjetodavne grupe za vanredne situacije (SAGE) rekao je u Domu lordova da je naučna komisija zatečena činjenicom da djeca nemaju veliku ulogu u širenju novog virusa korona.

– Neobično je da djeca, kako se čini, nemaju veliku ulogu u prenošenju jer za većinu respiratornih virusa i bakterija imaju centralnu ulogu, ali izgleda da ovdje to nije slučaj – rekao je Edmunds, profesor u Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

On je rekao da postoji samo jedan dokumentovani slučaj žarišta koje se dovodi u vezu sa jednom školom i da je to “zadivljujuće”.

Edmunds je dodao da potencijalno postoje loše vijesti, a to je da ljudski imunitet na novi virus korona ne traje dugo.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.