Hag

Imenovano 150 advokata za postupke pred sudom za OVK

  • 13.06.2019. 22:35

Za više od godinu i po dana na listu advokata, koji će raditi kao branioci osumnjičenih i optuženih ili kao punomoćnici žrtava u postupcima pred Specijalnim sudom za zločine OVK (Specijalizovana veća) u Hagu, imenovano je ukupno 150 advokata.

Ovi advokati dolaze kako iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije, tako iz Velike Britanije, Njemačke, Švedske, Italije, Amerike, Holandije, Argentine, Albanije, Nigerije, sa Novog Zelanda, iz Kanade i Libana.

Lista imena objavljena je u cjelosti na sajtu suda, čije je sjedište u Hagu.

Koga će oni braniti, odnosno zastupati, još nije poznato, jer još nije podignuta nijedna optužnica, pa se ne zna ni ko su optuženi ni ko bi mogao da bude oštećeni — žrtva.

Ovo je treći krug objavljenih imena, počev od novembra 2017. godine, a postupak podnošenja prijava je i dalje otvoren, navodi se na sajtu suda, prenio je Tanjug.

Inače, ovaj sud radi od jula 2017. godine, ali suđenja još nisu počela jer nema optužnica.

Iako se već godinama unazad najavljuje podizanje prvih optužnica sa zvučnim imenima nekadašnjih lidera OVK, do toga još nije došlo.

Nakon stupanja na dužnost novog Specijalizovanog tužioca Džeka Smita u septembru prošle godine, početkom ove godine počela su saslušanja osumnjičenih albanske nacionalnosti sa Kosova i Metohije za zločine počinjene tokom 1998. i 1999.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost za procesiranje zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih djela prema kosovskim zakonima u vezi sa navodima iz Izvještaja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 7. januara 2011. godine, poznatijeg kao Izvještaj specijalnog izvjestioca Dika Martija.

Тагови: