Prijeti joj zatvorska kazna

Imala simptome, a išla na žurke: Djevojka zarazila koronom 76 ljudi

15:48, 17.09.2020.
Jasmin Adli (26), zaposlenoj u američkoj vojsci, koja je u Njemačkoj kovidom-19 zarazila 76 ljudi, prijeti 10 godina zatvora. Naime, ona je zarazu prenijela obilazeći barove, iako je bila inficirana.

Adlijeva, inače sa Floride, čekala je rezultate testa nakon nedavnog odmora u Grčkoj, međutim, nije ispoštovala samoizolaciju, već je išla po žurkama po Garmiš Parten Kirhenu, iako ju je već tada boljelo grlo.

U porukama do kojih je došao Dejli mejl, ona zahvaljuje kolegama što su “došli na ‘rona parti” ali kaže i kako tada nije znala da je zaražena.

Bivši kolega kaže i kako je Jasmin radila u “Edelvajs rizortu” prije nego joj je testom potvrđen korona virus i da je tamo organizovala konferenciju za američke vojne snage o prevenciji zaraze kovidom-19.

Isti zaposleni kaže i kako ne treba kriviti samo nju već i hotel koji je njegovao ‘kulturu prikrivanja’ zbog koje su zaobiđena pravila o karantinu.

Adlijevoj sada prijeti zatvorska kazna jer je zarazila najmanje 23 osobe i još njih 710 izložila virusu zbog žurke nakon puta u Grčku početkom septembra.

U utorak je objavljeno da su zabilježena još tri slučaja zaraze korona virusom kod redovnih posjetilaca barova koje je posjetila i 26-godišnjakinja.

Rizort o kojem se radi, zapravo je centar za rekreaciju američke vojske, “Armed Forces Recreation Center” (AFRC) koji koriste američki vojnici i njihove porodice.

Adlijeva je 3. septembra posjetila “Peaches bar”, a dan kasnije irski pab u Garmišu.

Ono veče kad je posjetila “Peaches bar”, Adlijeva je imala bliske kontakte s mnoštvom ljudi, grlila ih i ljubila, a na povratku kući nije se osjećala dobro.

Nakon povratka iz Grčke, radila je i u hotelu i posluživala goste u hotelskom kafiću i organizovala konferenciju sve do dana kad je dobila pozitivan test.

Zanimljivo je da je tema konferencije koju je organizovala bilo upravo sprečavanje širenja zaraze među američkim vojnicima.

Osimt toga, iako je hotel na Fejsbuku objavio da imaju zaraženog radnika, gostima je i dalje bilo dozvoljeno da dolaze u hotel pa nisu bili obaviješteni o infekciji. Samo im je rečeno da će morati da se odjave do nedjelje i tako je prikrivena istina.