Katolička crkva u Australiji

Iako je prikrivao pedofiliju, bivši nadbiskup izbjegao zatvor

10:16, 14.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Bivši australijski nadbiskup Filip Vilson, najviši službenik Katoličke crkve kojem je suđeno za prikrivanje pedofilije, izbjegao je zatvor nakon što mu je sud dopustio da odsluži 12 mjeseci kućnog pritvora.

Vilson (67) će šest mjeseci biti u kućnom pritvoru u domu svoje sestre u blizini Njukasla, nakon čega će steći uslove za oslobađanje. 

Kako navode australijski mediji, Vilson nije pokazao nikakve emocije kada mu je uručena presuda. On je bio prisiljen da ode sa mjesta nadbiskupa u gradu Adelejd nakon pritiska javnosti, uključujući i zahtjev australijskog premijera Malkolma Trnbula. 

Vilson je "propustio da obavijesti" policiju o seksualnom zlostavljanju dvojice mladih ministranata, koje je počinio sveštenik pedofil tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka. 

Bivši nadbiskup ima početni stadijum Alchajmerove bolesti, a sudija koji mu je uručio konačnu presudu naveo je da je ta činjenica uticala na presudu. Prilikom izricanja presude u julu bivši nadbiskup nije pokazao nikakvo žaljenje ili kajanje zbog prikrivanja zločina. 

Katolička crkva u Australiji je tokom posljednjih godina suočena sa nizom optužbi na račun njenih sveštenika koje se odnose na pedofiliju.