Tereza Mej

I dalje je moguće postizanje sporazuma o "Bregzitu"

  • 17.10.2018. 19:50

Postizanje sporazuma o "Bregzitu" i dalje je moguće, izjavila je premijer Velike Britanije Tereza Mej po dolasku u Brisel, na sastanak sa kolegama iz drugih zemalja EU.

Mejova je u Brisel stigla tri dana nakon što su razgovori stali zbog pitanja upravljanja irskom granicom. 

Lideri EU izrazili su spremnost da saslušaju Mejovu, ali se, takođe, spremaju i za razgovor o mogućnosti da Velika Britanija Uniju napusti bez sporazuma. 

Mejova nije govorila o tome da li ima nov, kreativan prijedlog koji je od nje zahtijevao predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, koji predsjedava samitom EU, već je naglasila da je moguće postići sporazum sa Briselom i da je to u interesu Unije. 

"Ono što vidimo jeste da smo riješili većinu pitanja u vezi sa sporazumom i O izlasku Britanije iz EU, ali ostaje pitanje rezervnog plana za granicu u Irskoj", rekla je Mejova novinarima u Briselu. 

Mejova će sutra prisustvovati samitu lidera EU sa azijskim liderima, kojem će prisustvovati premijeri Kine, Japana, Južne Koreje i Rusije. 

NJemački kancelar Angela Merkel ranije je ponovila da 27 lidera zauzimaju oštriji stav pred obraćanje Mejove, ali je naglasila da NJemačka želi dobre odnose sa Britanijom, te da će da se pozabavi preostalim pitanjima u vezi sa "Bregzitom" i da učini sve kako bi se sporazum postigao. 

Premijer Irske Leo Varadkar smatra da bi pregovori o novom sporazumu, u koji bi bila uvrštena sva pitanja, od ekonomije, preko bezbjednosti, do trgovine, mogli da potraju još dvije godine. 

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da smatra da je napravljen veliki napredak u pregovorima, dok je premijer Slovačke Peter Pelegrini rekao da je inače optimista, ali da danas to nije slučaj. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.