Austrija

Hrvat nasrnuo na trudnicu u kafiću, pa je gazio po glavi

  • 01.10.2020. 18:22

Stipe Lozina (44), državljanin Australije hrvatskog porjekla, koji je prošle godine u novembru u Sidneju udario i nagazio trudnicu Ranu Elasmar (32), osuđen je na zatvorsku kaznu od tri godine.

Napad se dogodio se u lokalnom kafiću u kojem su se oboje našli u isto vrijeme, a Elasmar je u trenutku napada bila u 38. nedjelji trudnoće.

Lozina je prišao stolu za kojim su sjedile Elasmar i njene prijateljice i od njih tražio novac. Kad su ga odbile, Lozina ih je fizički napao uz povike da su "oni muslimani uništili njegovu majku".

Lozina se nagnuo i šakom u glavu udario Elasmar koja je od siline udarca pala na pod. Lozina ju je nakon toga udario još najmanje 14 puta. Čak ju je i nagazio po zadnjem dijelu glave.

Drugi gosti kafića na kraju su uspjeli da ga udalje od žena koje je napao, a snimak okrutnog napada zgrozio je australijsku javnost.

Sudija Kristofer Krejgi je brutalni napad okarakterisao kao "zloban i potpuno neprihvatljiv", a za Lozinu je rekao da je u tom trenutku bio "evidentno nestabilan".

- Napad je bio takav da je mogućnost povrijeđivanja žrtve i njenog nerođenog djeteta bio veoma visok - rekao je u Krejgi u četvrtak prilikom izricanja kazne za Lozinu.

Elasmar je tokom suđenja rekla da je osjetila da se Lozina okomio na nju jer je muslimanka, a dodala je da se bojala za svoj život te za život svoga djeteta.

- Islamofobija mora da se okonča. Nasilje nad ženama mora da se okonča - rekla je Elasmar prošlog mjeseca.

Lozina je tokom suđenja odbio pravnu pomoć i zastupao je sam sebe. Australijski mediji prenijeli su da je tokom suđenja više puta nekoherentno govorio.

Sudija je konstatovao da je Lozini dijagnostikovana šizofrenija te da već duže vrijeme ima problema s mentalnim zdravljem.

Lozina 2022. godine ima pravo da se prijavi za puštanje na uslovnu slobodu.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)