Evropa kakvu znamo će nestati

Hrišćani u panici: Islam postaje glavna svjetska religija

  • 02.05.2019. 22:54

Naučnici prognoziraju da će se religiozna slika svijeta znatno izmjeniti do 2060-te. U Evropi se već poduže zatvaraju desetine crkava svake godine, a izgradi se približno toliko džamija.  

Sociološki centar Pew procijenio je da će u Evropi 2060-te biti 34 odsto stanovnika `hrišćanske tradicije` više nego danas, a muslimana – 70 odsto više.

Pew prognozira i da Rusija, koja je sada na Evropskom kontinentu zemlja sa najviše hrišćana, kroz 40 godina više neće biti među deset zemalja sa najviše hrišćana.

Značajno će opasti i broj hrišćana u Njemačkoj i Kini.

Glavna svjetska religija, koja će potisnuti hrišćanstvo, postaće islam. A pritom njegov glavni motor neće biti zemlje Bliskog Istoka, već – Indija (zbog brzog povećanja broja stanovnika) i Sjedinjene Države (zbog useljavanja velikog broja muslimana).

U Sjedinjenim Državama trenutno živi 3,3 miliona muslimana, ali oni do 2040-te mogu postati druga po brojnosti vjerska zajednica.

I u SAD i u Evropi, hrišćani imaju u prosjeku dvoje dece, a muslimani – najmanje troje.

Islam prodire i u Njemačku, tako da je njeno ministarstvo odbrane već uvelo dužnost „pukovski imam“.

Tokom posljednjih pet godina, broj hrišćana se u Njemačkoj smanjio za milion i po. Najviše je izgubila Luteranska crkva koja mora da zatvara crkve koje ostaju bez vjernika.

Već su se pojavile procjene da luterani i metodisti mogu u dogledno vrijeme sasvim nestati. I Anglikanska crkva je u velikim problemima. Većina njenih sveštenika će u naredne dvije godine u penziju, a dobar dio njih nema ko da zamjeni, uprkos tome što mladi sveštenici imaju dodatna primanja iz državnog budžeta.

U Britaniji je za posljednjih 15 godina zatvoreno preko 500 crkava. Te bogomolje se pretvaraju hotele i koncertne prostore, čak i u barove.

Luteranska crkva Norveške, u kojoj je glavni episkop žena, dozvolila je svojim sveštenicima da vjenčavaju i gej-parove, ali ni to nije nimalo pomoglo.

U opasnosti su i japanski šintoizam i šamanske religije Sibira i verovanja afričkih plemena.

   

Тагови: