Kazna 150 evra

Holandija zabranila nošenje burki

14:14, 01.08.2019.
Izvor: anadolija
Thumbnail
U Holandiji je stupio na snagu zakon kojim se zabranjuje nošenje burke, nakon što je parlament te zemlje u junu prošle godine izglasao djelimičnu zabranu nošenja u javnim ustanovama kao što su škole, vladine kancelarije i bolnice. Zakon se odnosi na sve elemente koji prikrivaju lice.

U saopštenju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Holandije navedeno je da je od danas, u javnim ustanovama, školama, državnim i zdravstvenim ustanovama, javnom prevozu, zabranjeno nošenje svih elemenata koji mogu prikriti lice, uključujući platno, kao i maske i kacige.

Navedeno je takođe, da će na pomenutim mjestima na kojima ovaj zakon važi, službena lica moći tražiti od žena koje nose burku da je skinu pri ulasku ili da napuste zgradu. U slučaju nepoštivanja ovih odredbi, postoji mogućnost da interveniše i policija i novčano kazni osobu.

Ovim zakonom nisu obuhvaćene osobe koje zbog posla moraju prekriti lice, pacijenti koji duže borave u bolnici kao i njihovi posjetioci, te osobe koje koriste maske tokom zabava i drugih aktivnosti.

Iako se u zakon navode "elementi koji prikrivaju lice", muslimani ovaj zakon vide prvenstveno kao zabranu nošenja burke. Pretpostavlja se da u Holandiji živi najmanje 150 žena koje nose burku.

Prema navodima holandskih medija, žene koje se ne budu pridržavale pravila oko zabrane nošenja burke u navedenim ustanovama biće suočene s novčanom kaznom od 150 evra.

Iz stranke Nida, koju su osnovali muslimani u Holandiji, prije dvije sedmice saopštili su da će oni platiti sve kazne koje budu izrečene za nošenje burku.

Holandski list "Algemeen Dogblad" je juče objavio tekst koji tematizuje upravo nošenje burke, a navodi se da građani i javnost imaju pravo na verbalnu i fizičku intervenciju ako ih uznemiri žena s burkom.

Autor teksta poziva se na član 53. holandskog Krivičnog zakona, u kojem stoji da "građanin, u slučaju da svjedoči tome da jedna osoba krši zakon, ima pravo fizički intervenisati". U tekstu se navodi da se nošenje burke može tretirati u okviru tog zakona.

Mnogi građani Holandije, posebno muslimani, su na društvenim medijima izrazili nezadovoljstvo zbog pomenutog zakona, navodeći da etiketira muslimane i ugrožava njihovubezbjednost.

Iako Savjetodavno vijeće Holandije nije preporučilo ovaj zakon zbog kršenja vjerskih sloboda, Predstavnički dom je većinski usvojio zakon 2016. godine.

Gradonačelnici Amsterdama, Roterdama i Utrehta prošle godine su izjavili da ne namjeravaju provoditi ovaj zakon.