Tehnologija koja obećava

Holandija - Uvode se brzi testovi iz daha

  • 03.02.2021. 14:27

Holandija uvodi brze testove za kovid 19 iz daha na lokacijama širom zemlje kako bi ubrzala proces testiranja i učinila ga manje nametljivim.

Na lokacijama za testiranje u Amsterdamu ove sedmice prvi put je počela da se koristi mašina “spironouz”, u koju pacijent diše kako bi se pokazala eventualna infekcija virusom korona i to u roku od jednog minuta.

Nakon višemjesečnih testova, holandske zdravstvene vlasti potvrdile su pouzdanost ove mašine u slučaju negativnog rezultata, rekla je ekspert za zarazne bolesti Mariken van der Luben, iz zdravstvene službe Amsterdama.

Ona je dodala da, ako osoba u ovom testu dobije negativan rezultat, može biti sasvim sigurna da je rezultat tačan.

U slučaju pozitivnog testa mora da uslijedi pi-si-ar /PCR/ test kako bi se definitivno utvrdila infekcija virusom korona.

Holandska zdravstvena služba naručila je oko 1.800 mašina koje će narednih mjeseci rasporediti na lokacijama širom zemlje.

– Ovo je tehnologija koja obećava, posebno zbog brzine, rezultat dobijete za jedan minut – rekao je belgijski virusolog Mark van Ranst.

On je naveo da je ovo prekretnica.

– Ovo je prekretnica ako možete brzo da postavite dijagnozu i odbacite virus korona u roku od jednog minuta – kaže on.

Van Ranst je dodao da, ipak, još nema dovoljno rezultata da se nedvosmisleno kaže da je to budućnost.

Prema njegovim riječima, dug period testiranja tek predstoji radi poređenja testova iz daha sa PCR-om kako bi se utvrdilo da li taj test može da definiše razliku između različitih tipova virusa.

Holandska kompanija “Bretomiks”, koja je prvobitno razvila ovu mašinu za detektovanje astme i raka pluća, saopštila je da prikupila dovoljno podataka za otkrivanje infekcije virusom korona.

– Mi smo u proteklih par mjeseci testirali više hiljada pacijenata zaraženih virusom korona i onih koji nemaju virus, tako da znamo prosječni disajni profil ljudi koji su zaraženi i onih koji to nisu – rekla je šef “Bretomiksa” Rijan de Vris (Rianne de Vries).

Ona je rekla da kompanija razmatra opcije korištenja uređaja “spironouza” u kompanijama ili školama, što bi pomoglo u stvaranju bezbjedne sredine.

Međutim, ova naprava neće dati direktno rješenje za ponovno otvaranje lokacija za masovnu publiku jer za svaki test potrebno je između dva do tri minuta, od početka do kraja procesa.

– Mašina je, takođe, osjetljiva na alkohol, duvan i druge ometajuće faktore u dahu pojedinca – navela je ona.  

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.