Integracije

Hjundai planira da preuzme Fijat

  • 01.07.2018. 14:34

Južnokorejski gigant Hyundai planira da preuzme Fiat Chrysler Automobiles (FCA) grupaciju tokom ljeta, prenose azijski mediji.

Očekuje se da akcija FCA dožive nagli pad neposredno pred odlazak Serđa Markionea sa mesta prvog čovjeka FCA, što će smanjiti ukupnu cijenu grupacije.

Ključno ime u cijelom poslu je navodno Pol Singer, direktor Elliot Managmenta, koji posjeduje akcije Hyundaija u vrijednosti od milijardu dolara.

On je nedavno imenovao direktora FCA za Evropu, Bliski istok i Afriku Alfreda Altavilju za člana upravnog odbora Telekom Italije, kompanije u kojoj takođe ima većinski dio akcija.

Azijski mediji ističu da je Markione privukao pažnju Hyundaija koristeći interesovanje kineske kompanije Great Wall Motor.

Markione je prethodnih godina otvoreno pričao o želji FCA da se intergriše sa drugim velikim proizvođačem. Tokom 2015. on je pokušavao da izbori dogovor sa General Motorsom, ali je američka kompanija odbila ponudu.

Takođe, uprkos interesovanju za Alfa Romeom, njemački Volkswagen je takođe odbio ideju ujedinjenja sa FCA.

Insajderi tvrde da bi bilo kakav sličan dogovor izazvao ogromne probleme ovim kompanijama u Njemačkoj i Italiji, jer bi spajanje dovelo do zatvaranje brojnih fabrika.

Osim toga, VW trenutno nije spreman za ogromne poslovne dogovore dok se oporavlja od posljedica "dizelgejt" afere i ulaska u vode elektrifikacije automobila.

S druge strane, spajanje FCA i kineske kompanije bi sigurno blokirao predsednik SAD Donald Tramp kroz Komitet za strane investicije.

Mnogo prihvatljivije im zvuči saradnja sa Južnom Korejom s obzirom da dvije zemlje imaju i sporazom o slobodnoj trgovini.

Portparol Hyundaija Džim Treinor nije želio da komentariše glasine, ali kao što ih nije potvrdio, nije ih ni demantovao.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?