Milioni kreću na put iz mjesta zaraze

Hitan sastanak SZO; Stručnjaci upozoravaju: Virus počeo da mutira

  • 22.01.2020. 08:32

Svjetska zdravstvena organizacija održava sastanak kako bi se procijenilo da li epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju.

Prema najnovijim informacijama, broj zaraženih novim tipom korona virusa u Kini porastao je na 440, a devet ljudi je umrlo.

Novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu.

Ima sposobnost da se adaptira i mutira, zbog čega je teže držati pod kontrolom epidemiju, upozorili su danas kineski zdravstveni zvaničnici.

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, da bi se kasnije proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking, Šangaj i provinciju Guangdong, a otkriveno je i da ima zaraženih i van granica Kine.

Prvi slučaj potvrđen je i u SAD, a reč je o pacijentu koji se nedavno vratio iz Kine i koji se nakon što je hospitalizovan nalazi u dobrom stanju.

Jedan slučaj je zabeležen u Japanu, Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu, a donijeli su ga kineski turisti iz Vuhana.

Zemlje u Aziji i drugim dijelovima svijeta počele su provjere tjelesne temperature na aerodromima, željezničkim stanicama i autoputevima kako bi pronašli ljude koji imaju novi koronavirus.

Mere su dio napora koji ima za cilj da spreči ponavljanje epidemije SARS-a iz 2002. i 2003. godine, drugog koronoavirusa koji je započeo u Kini i usmrtio skoro 800 ljudi, paralizovao transport i oštetio azijske ekonomije.

Kinesku vladu tada su krivili za pogoršanje SARS-a jer su u početku skrivali informacije i blokirali rad Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovoga puta, predsjednik Kine Si Đinping naredio je partijskim odborima, vladama i relevantnim odeljenjima na svim nivoima da treba da stave na prvo mjesto život i zdravlje ljudi.

Na aerodromu u Vuhanu provjerava se temperatura putnika, a svi koji rade u javnim službama nose zaštitne maske.

Međutim, strah od epidemije se širi jer, jer će milioni Kineza ove sedmice putovati svojim kućama na proslavu Nove godine u subotu.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.