Milioni kreću na put iz mjesta zaraze

Hitan sastanak SZO; Stručnjaci upozoravaju: Virus počeo da mutira

08:32, 22.01.2020.
Izvor: B92
Svjetska zdravstvena organizacija održava sastanak kako bi se procijenilo da li epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju.

Prema najnovijim informacijama, broj zaraženih novim tipom korona virusa u Kini porastao je na 440, a devet ljudi je umrlo.

Novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu.

Ima sposobnost da se adaptira i mutira, zbog čega je teže držati pod kontrolom epidemiju, upozorili su danas kineski zdravstveni zvaničnici.

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, da bi se kasnije proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking, Šangaj i provinciju Guangdong, a otkriveno je i da ima zaraženih i van granica Kine.

Prvi slučaj potvrđen je i u SAD, a reč je o pacijentu koji se nedavno vratio iz Kine i koji se nakon što je hospitalizovan nalazi u dobrom stanju.

Jedan slučaj je zabeležen u Japanu, Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu, a donijeli su ga kineski turisti iz Vuhana.

Zemlje u Aziji i drugim dijelovima svijeta počele su provjere tjelesne temperature na aerodromima, željezničkim stanicama i autoputevima kako bi pronašli ljude koji imaju novi koronavirus.

Mere su dio napora koji ima za cilj da spreči ponavljanje epidemije SARS-a iz 2002. i 2003. godine, drugog koronoavirusa koji je započeo u Kini i usmrtio skoro 800 ljudi, paralizovao transport i oštetio azijske ekonomije.

Kinesku vladu tada su krivili za pogoršanje SARS-a jer su u početku skrivali informacije i blokirali rad Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovoga puta, predsjednik Kine Si Đinping naredio je partijskim odborima, vladama i relevantnim odeljenjima na svim nivoima da treba da stave na prvo mjesto život i zdravlje ljudi.

Na aerodromu u Vuhanu provjerava se temperatura putnika, a svi koji rade u javnim službama nose zaštitne maske.

Međutim, strah od epidemije se širi jer, jer će milioni Kineza ove sedmice putovati svojim kućama na proslavu Nove godine u subotu.