Problemi za Putina

Hiljade vojnika u karantinu nakon što su bez maski bili na probi parade

  • 22.04.2020. 07:49

Rusija je stavila u karantin više hiljada vojnika koji su učestvovali u probi za paradu za Dan pobjede, čime je prekršena mjera držanja fizičke distance koju je zemlja uvela zbog izbijanja epidemije korona virusa.

Iz ruskog Ministarstva odbrane je navedeno da će se vojnici, čiji se broj procjenjuje na 15.000, vratiti u svoje baze, gdje će biti stavljeni u dvonedjeljni karantin. Ministarstvo, međutim, nije navelo da li među vojnicima ima zaraženih novim korona virusom Covid-19.

Na snimku koji je “procurio” u medije početkom aprila vidjeli su se vojnici poredani u liniji van Moskve, što je izazvalo bijes i šok ujavnosti, jer se video pojavio u isto vrijeme kad su ruska prestonica i njen region uveli stroge mjere fizičkog distanciranja.

– Koliko ljudi tu ima, 15.000? A rekli su da nema skupova većih od 50 ljudi. Ne vidim nijednu masku – čuje se glas na videu koji je snimljen u tajnosti, kako prenosi Gardijan.

Ministarstvo odbrane je priznalo da su održali probu parade 1. aprila. Od tada sa mjesta predviđenog za održavanje parade nije bilo ni fotografija ni snimaka, iako Ministarstvo insistira da nastavlja sa pripremama kao da je uobičajeno stanje. Finalne probe sa uniformama zakazane su prvobitno za 29. april i 4. maj.

Gardijan podsjeća da je nekoliko dana ranije predsjednik Rusije Vladimir Putin odložio proslavu Dana pobede 9. maja, što je značajan praznik u zemlji i obično se obilježava vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi i odavanjem počasti žrtvama i veteranima Drugog svjetskog rata.

Kremlj je oklijevao da odloži 75. godišnjicu pobjede, za koju se Putin nadao da će mu pomoći da ojača veze sa stranim liderima, posebno francuskim Emanuelom Makronom, koji se očekivao na svečanosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedjelju da je 9. maj sveti dan za Putina i da mu je vjerovatno bilo teško da donese takvu odluku, ali ukazao da je zdravlje građana za predsjednika na prvom mjestu. Nije, međutim, navedeno za kad je odložena proslava. BBC ukazuje da je Putin rekao da će parada biti održana kasnije ove godine, ali nije precizirao datum.

Gardijan ukazuje da su slučajevi zaraze korona virusom do sada otkriveni u nekoliko vojnih jedinica i akademija ruske vojske.

Prošle nedjelje je Ministarstvo odbrane potvrdilo da su desetine kadeta i instruktora sa pomorske akademije Nahimov, koja učestvuje u marširanju za Dan pobjede, zaraženi korona virusom. Takođe je istaknuto da niko od zaraženih vojnika nije učestvovao u probama za paradu.

Na pitanje da li se tim probama krše restriktivne mjere koje je Rusija uvela, Peskov je istakao da je vojska imala “potpuno drugačiji režim izolacije koji im naravno omogućava veću slobodu kretanja”, prenosi Blic.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)