Hiljade Poljaka na ulicama, protive se novom pravosudnom zakonu

  • 18.12.2019. 21:08

Širom Poljske održani su masovni protesti zbog novog zakona koji planira da "progura" vladajuća stranka Zakon i pravda, kojim bi se Vladi dala ovlašćenja da otpuštaju sudije.

Demonstranti su zabrinuti da bi novi zakon, ako bude usvojen, obilježio kraj podjele moći i da bi predstavljao najopasniji udarac temeljima mlade demokratije od kada je desničarska stranka Zakon i pravda (PiS) došla na vlast 2015. godine, prenosi AP.

Protivnici usvajanja tog zakona upozoravaju da bi to dodatno doprinijelo marginalizaciji Poljske u Evropskoj uniji i da bi moglo dovesti i do izlaska zemlje iz tog bloka.

Demonstranti, koji su se okupili ispred zgrade parlamenta u Varšavi i zgrada sudova u gradovima širom zemlje, uzvikivali su "Sloboda sudovima".

Prethodno je Kancelarija za istraživanja poljskog parlamenta, koja analizira legalitet nacrta zakona, upozorila da bi novi zakon ugrozio i nezavisnost sudstva i prvenstvo zakona Evropske unije.

Vrhovni sud Poljske ocijenio je da bi ta zemlja mogla da napusti Evropsku uniju zbog eventualnog usvajanja zakona, kojim se dozvoljava da sudije budu otpuštene ako dovode u pitanje legitimitet vladinih pravosudnih reformi.

U saopštenju Vrhovnog suda se ističe da su ti planovi u suprotnosti sa evropskim zakonima i da pojačavaju već postojeće tenzije između Brisela i vladajuće poljske partije Zakon i pravda (PiS).

Prema nacrtu zakona koji je u skupštinskoj proceduri, sudijama je onemogućeno da presude da njihove kolege koje je predložio panel koji je postavila vladajuća stranka, nisu nezavisne.

Evropska unija je ranije saopštila da će istražiti da li nacrt zakona narušava nezavisnost pravosuđa u Poljskoj.

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм