Dan nezavisnosti Poljske

Hiljade na maršu, desničari palili zastavu EU

  • 11.11.2018. 21:08

Rukovodstvo Poljske danas je obilježilo Dan nezavisnosti Poljske i Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, dok je više od 200.000 ljudi prošetalo ulicama Varšave tokom parade u kojoj su bili predstavnici krajnje desnice i neofašista.

Predsjednik Andžej Duda i premijer Mateuš Moravijecki obilježili su Dan nezavisnosti Poljske i Dan primirja u Prvom svjetskom ratu ispred Spomenika neznanom junaku u Varšavi. 

Pojedini učesnici marša u Varšavi uzvikivali su "Dalje od EU". 

Kako prenosi AP, nacionalisti su izvikivali "SAD - imperija zla", "Smrt neprijateljima otadžbine", "Poljska - bijela i katolička", dok su članovi nacionalističke "Svepoljske omladine" zapalili zastavu Evropske unije.

Nekoliko stotina metara iza pristalica Vlade, učesnici marša nosili su tranasparente na kojima je pisalo "Bog, čast, domovina". Pojedini su uzvikivali "Juče Moskva, danas Brisel uzimaju naš suverenitet".

Državni zvaničnici bili su udaljeni od učesnika marša i nacionalista, a razdvajali su ih i pripadnici bezbjednosnih snaga. 

 Gradske vlasti Varšave pokušale su da zabrane marš ekstremista, ali je sud odbacio njihov zahtjev.

Vlada se potom saglasila sa organizatorima da održe zajednički marš kako bi obilježili 100 godina od proglašenja nezavisnosti Poljske. 

"Bio je to do sada najveći marš slobodnih Poljaka i njihovoj slobodnoj zemlji", rekla je portparol poljske Vlade Joana Kopčinska.

Тагови: