Povlačenja iz nuklearnog sporazuma

Hasan Rohani kritikovao američku "jednostranost"

  • 10.06.2018. 09:31

Iranski predsjednik Hasan Rohani kritikovao je danas američku "jednostranost" zbog povlačenja iz nuklearnog sporazuma i istakao da cijeni napore Kine i Rusije da održe dogovor.

"Američki napori da nametnu svoju politiku ostalima širi se kao prijetnja za sve. Nedavni primjer te vrste jednostranosti i otpora odlukama međunarodne zajednice viđen je u povlačenju iz nuklearnog sporazuma", rekao je Rohani na samitu Organizacije šangajske saradnje /SCO/ koju predvode Kina i Rusija i u kojoj Iran ima status posmatrača. 

Sporazumom postignutim 2015. godine između Irana i svjetskih sila ukinute su međunarodne sankcije Teheranu. Zauzvrat, Iran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program. 

Od kada se prošlog mjeseca američki predsjednik Donald Tramp povukao iz sporazuma, evropske države pokušavaju da osiguraju dovoljno ekonomskih beneficija kako bi Iran ostao u dogovoru. 

Kineski predsjednik Si Đinping izrazio je žaljenje zbog povlačenja Vašingtona iz nuklearnog sporazuma. 

"Kina je voljna da radi sa Rusijom i drugim državama na očuvanju sporazuma", naglasio je Đinping.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм