Problem stan

Haos u Italiji zbog porodice iz BiH: Specijalci rastjeruju neofašiste koji protestuju

  • 09.05.2019. 22:23

Kazal Brućato, naselje na istočnoj periferiji Rima, došlo je u fokus italijanske javnosti zbog protesta i uličnih sukoba. Sve je počelo u ponedeljak 6. maja 2019. godine, kada su vlasti dodijelile opštinski stan romskoj porodici iz BiH što je izazvalo proteste na ulici.

Porodica potiče iz nomadskog naselja La Barbuta i ima 14 članova: otac Imer, majka Senada i 12-oro djece, pri čemu je najmlađi 3-godišnji dečak, a najstariji 21-godišnji mladić.

Kada je porodica stigla u stan pred vratima ih je sačekalo 50 osoba. Među ogorčenim građanima, našli su se i militanti neofašističke Kaza pund partije.

Njeni članovi su i organizovali demonstracije u naselju. Na ulicama Kazal Brućata situacija je vrlo napeta, a zbog najave nasilja raspoređene su brojne policijske snage i karabinjeri.

"Želimo da ih sve objesimo i spalimo", vikali su demonstranti, a neki su čak uzvikivali "Musolini, ustani". Na snimku koji je objavio TPI Njuz vidi se pripadnik Kaza punde kako prijeti silovanjem i najcrnje vređa Senadu, dok je štite jake policijske snage.

Zbog prijetnji i straha članovi porodice ne izlaze iz kuće. U stanu koji nije namješten, nema struje ni plina, samo dušeci na podu trenutno su samo roditelji i dvoje djece dok su ostali članovi porodice smješteni kod rodbine.

Zanimljivo je da je komšija porodice iz BIH, takođe korisnica socijalnog stana, bila najžešća među protestantima, a stajala je uz članove Kaza punde i čak im pripremala jela.

"Rekli su mom sinu da će nam baciti bombu. Ne osjećamo se bezbjedno", rekao je 40-godišnji Imer, otac porodice. Virdžinija Ragi, gradonačelnica Rima, došla je u srijedu ujutro u naselje da pruži podršku romskoj porodici.

"Prestravljeni su. Ova porodica je legitimni korisnik stana, a zakon mora da se poštuje. Onaj ko vrijeđa djecu i prijeti ženama silovanjem, možda treba da se preispita.

To nije društvo kojem težimo", rekla je gradonačelnica čije su riječi izazvale gomilu pretnji i seksističkih uvreda demonstranata.

Podršku romskoj porodici iz BiH pružili su i predstavnici katoličke crkve..

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина