Nemiri oko Bijele kuće

Haos u Americi: Ranjeno nekoliko ljudi, uhapšena kćerka gradonačelnika Njujorka

  • 01.06.2020. 07:31

Rasni neredi širom Amerike nastavljeni su i tokom pete noći protesta zbog ubistva Džordža Flojda. Zapaljene su vatre oko Bijele kuće, pa je uveden policijski čas, piše Njujork tajms. Potpuni haos je u Filadelfiji. Uhapšena je kćerka gradonačelnika Njujorka.

Vlasti u Vašingtonu uvele su policijski čas, pošto brojne policijske snage ni poslije nekoliko sati nisu uspjele da zauzdaju učesnike protesta, okupljene oko Bijele kuće.

Policija je, naime, u nedjelju uveče ispalila suzavac blizu Bijele kuće kako bi odvratila demonstrante koji su razbili prozore istaknutih zgrada, prevrnuli automobile i zapalili vatru. Pošto suzavac i pendreci nisu uspjeli da obeshrabre demonstrante, uveden je policijski čas.

To, međutim, nije obeshrabrilo demonstrante koji su nastavili da pale vatre nedaleko od Bijele kuće.

Jednako dramatično bilo je u Filadelfiji, gdje su se demonstranti u nekoliko navrata sukobili sa policijom, a izgrednici su porazbijali i zatim opljačkali nekoliko velikih prodavnica.

Događaji u ovom gradu u prvi plan izbacili su duboke podele koje vladaju u vrhu vlasti, pa su lokalni zvaničnici veći dio noći, kako piše Filadelfija inkvajerer, proveli međusobno se optužujući ko je kriv zbog činjenice da su demonstracije dočekali nespremni.

Tokom nereda, iz vatrenog oružja ranjeno je najmanje 13 osoba, uključujući i dječaka od 12 godina, kojeg su u ruku pogodila dva metka.

Do kasno uveče po lokalnom vremenu, policija je uhapsila bezmalo 300 ljudi, od čega 66 zbog pljačke i četvoro zbog napada na snage reda.

U Bostonu, učesnici protesta zapalili su nekoliko policijskih automobila.

U Njujorku, policija je uhapsila Kjaru de Blasio, kćerku gradonačelnika najvećeg grada u SAD. Ona i još stotinjak ljudi odbili su da se sklone sa ulice, kada im je to naredila policija, javlja Njujork post.

Takođe u Njujorku, policajci su napali novinara Vol strit žurnala i u nekoliko navrata ga štitom udarili u glavu.

U Birmingemu u Alabami, demonstranti su srušili spomenik posvećen Konferderaciji.

Neredi su zabilježeni i u Detroitu, San Dijegu, Portlandu...

Тагови: