Ne smiruju se tenzije

Handke ponovo na udaru: Austrija provjerava njegovo državljanstvo

  • 09.11.2019. 09:36

Austrijske vlasti pokrenule su postupak provjere da li je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke izgubio austrijsko državljanstvo, pošto je 1999. prihvatio pasoš SR Jugoslavije.

Predsjednik pokrajine Koruška Peter Kajzer, potvrđeno je agenciji APA, naložio je nadležnim službama da pod hitno provjere činjenično stanje. Koruška je pokrajina u kojoj je Handke bio prijavljen pred preseljenje u Francusku, pa je ona nadležna za pitanje državljanstva.

Takođe, i ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je, odmah po pojavljivanju vijesti, da će analizirati da li je Handke preuzimanjem pasoša SRJ izgubio austrijsko državljanstvo.

Austrijski zakon predviđa dvojno državljanstvo samo u izuzetnim slučajevima.

Handke je za dvojno državljanstvo morao dobiti odobrenje austrijskih vlasti, nakon što bi, prije preuzimanja pasoša SRJ, podnio pisani zahtjev u Koruškoj.

Pisac taj zahtjev, kako ističu u referatu za državljanstvo koruške vlade, nije nikada podnio.

Austrijski mediji, zbog novonastale situacije, spekulišu koja će se država, kada Handke bude preuzeo Nobelovu nagradu, radovati novom nobelovcu - Austrija ili Srbija. Nobelovac Peter Handke izjavio je za Novosti da je imao pasoš SRJ, ali je demantovao da je imao njeno državljanstvo.

"Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao", rekao je pisac.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина