Nobelovac

Handke na Dan pobjede stiže u Banjaluku

  • 24.12.2019. 19:16

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu Peter Handke koji je i inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) trebalo bi da posjeti Banjaluku za Dan pobjede nad fašizmom 9. maja naredne godine, najavio je juče predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, na Dan pobjede u Banjaluci će biti održana svečana akademija na kojoj bi uz predstavnike ANURS, Andrićevog instituta i zvaničnike Republike Srpske trebalo da govori i Peter Handke.

"To je odlučeno na redovnoj godišnjoj Skupštini Akademije. Time želimo odati počast Handkeu koji je član ANURS postao 2008. godine, prije nego član Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU). Mi sa Handkeom održavamo snažnu vezu, bio nam je u posjeti 2013. godine, a na vijest da je dobio Nobelovu nagradu poslali smo opširan telegram, kao i na dan prijema nagrade", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci, prenosi Glas Srpske.

On je istakao i da je Akademija nauka i umjetnosti RS ponosna što je Handke njen član.

"Pratili smo kako svijet reaguje na njegov izbor. Smatramo da je znatno više onih koji podržavaju i odaju puno priznanje Handkeu nego onih koji su nezadovoljni", zaključio je Kuzmanović.

Profesor banjalučkog Filološkog fakulteta Duško Pevulja kaže da bi najavljeni dolazak Petera Handkea u Banjaluku, ako do njega zaista dođe, mogao da bude jedan od najznačajnijih događaja za Banjaluku i cijelu Srpsku u narednoj godini.

"S obzirom na to da je Handke inostrani član ANURS, da je naša profesorica Anđelka Krstanović odbranila doktorsku disertaciju na njegovom književnom djelu, kao i da je već bio gost ANURS i Filološkog fakulteta, on iz Banjaluke već nosi veoma lijepe utiske", kaže Pevulja.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da se prije njegovog dolaska u Banjaluci organizuje nekoliko tribina na kojima bi se govorilo o njegovom djelu i njegovom aktivizmu.

"Handke nije čovjek ceremonija i parada, on prezire prijeme i susrete sa političarima i bilo bi dobro da njegovi domaćini to imaju u vidu. Najbolji doček bi mu bio napravljen ako bi se otkupila prava i u Banjaluci bilo objavljeno neko njegovo djelo", kaže Pevulja.

Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini RS i član skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku i kulturu Danijel Jošić kaže da je najavljeni dolazak dobitnika Nobelove nagrade za književnost izuzetno značajan za afirmaciju Republike Srpske. Jošić kaže da je uvjeren da će iz FBiH ponovo bacati drvlje i kamenje na Handkea, ali da tome ne treba pridavati značaj.

"Peter Handke u Banjaluku treba da dođe kada cijeli civilizovani svijet obilježava Dan pobjede nad fašizmom koji se i u RS obilježava kao praznik i neradni dan. Za razliku od Srpske, poslanici u federalnom parlamentu u junu ove godine odbacili su inicijativu da 9. maj bude proglašen neradnim danom. To samo po sebi mnogo govori o kritikama iz FBiH na račun ovogodišnjeg nobelovca", kaže Jošić.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.