Portparol pokreta Hamas

Hamas spreman da odgovori na moguću kopnenu operaciju

  • 15.05.2021.12:08

GAZA - Palestinski pokret Hamas spreman je za bilo kakav scenario kada je riječ o reagovanju na moguću kopnenu operaciju Odbrambenih snaga Izraela, saopštio je portparol pokreta Favzi Barhum.

On je rekao da izraelske vlasti, koje je nazvao okupatorima, čine previše "budalastih stvari" koje bi mogle da dovedu do donošenja glupih odluka u bilo kom trenutku, javlja "Sputnjik".

"Što se tiče invazije /Pojasa Gaze/, okupatori rade previše budalastih stvari koje bi mogle da ih navedu da u bilo kom trenutku donesu bilo kakvu glupu odluku. Spremni smo za bilo koji scenario", istakao je Barhum.

Obračuni Palestinaca i izraelske policije većih razmjera počeli su u Istočnom Jerusalimu u subotu, 8. maja. Pobuna je počela istovremeno u dva područja, blizu Hramovne gore u Starom gradu u Jerusalimu i u kvartu Šeik DŽarah, nakon što je izraelski sud odlučio da deložira nekoliko arapskih porodica.

Sukobi na granici Izraela i Pojasa Gaze eskalirali su u ponedjeljak naveče, 10. maja. Odbrambene snage izraela objavile su od tada da je iz Pojasa Gaze ka Izraelu ispaljeno više od 2.000 raketa, uz oko 350 neuspješnih lansiranja. Prema najnovijim podacima, u Izraelu je poginulo sedam civila i jedan vojnik.

Izraal je uzvratio Hamasu napadima na vojnu infrastrukturu, a kao rezultat granatiranja Pojasa Gaze poginulo je 126 Palestinaca i više od 950 je ranjeno, saopšteno je iz palestinskog Ministarstva zdravlja. 

Tagovi: